Monday, August 11, 2008

Switchen van Energieprovider loont!

Wilt u wisselen van energieleverancier, de meeste burgers moeten er nog steeds niet aan denken. Dat is niet zo raar: toen de energiemarkt in 2004 werd vrijgegeven, kregen overstappers te maken met administratieve chaos, spooknota's en andere soorten ellende.
Die tijd is nu als het goed is voorbij.

De problemen met switchen zijn grotendeels de wereld uit, constateert de Nederlandse Mededingingsautoriteit. 'Energiebedrijven hebben hun administratie inmiddels op orde en ook de afhandeling van klachten verloopt stukken beter,' aldus woordvoerder Harriët Garvelink.

Toch wisselde afgelopen jaar slechts 6 % van de huishoudens van energieleverancier. Zonde, want switchen kan flink wat geld schelen. Dat is te danken aan de forse concurrentiestrijd die al een tijdje woedt op de energiemarkt.

Buitenlandse aanbieders als Eon uit Duitsland en het Britse Centrica proberen met spectaculaire kortingsacties hun aandeel op de Nederlandse markt te vergroten. De andere energieleveranciers willen natuurlijk niet achterblijven. Met als gevolg: enorme kortingen.

Het grootste voordeel is te behalen door in te gaan op speciale aanbiedingen. Leveranciers doen die vaak alleen op prijsvergelijkingssites. Wie zich op gaslicht.com aanmeldt bij prijsvechter Energie:direct krijgt 190 euro op zijn rekening gestort. Eneco geeft op deze site een korting van 160 euro. Op energieprijzen.nl krijgen nieuwe klanten van Main Energie, een vrij nieuwe Nederlandse aanbieder, een eenmalige korting van 170 euro.

Potentiële switchers hoeven zich niet te laten afschrikken door onbekende namen: bedrijven die energie leveren, hebben een vergunning van de NMa. Zij voldoen dus aan de wettelijke eisen die in Nederland gelden voor energieleveranciers.

De NMa houdt niet alleen in de gaten of de energiebedrijven zich aan de regels houden, maar toetst ook prijsvergelijkingssites geregeld op hun betrouwbaarheid. 'Consumenten kunnen die sites gerust gebruiken,' zegt Garvelink van de NMa. Wie op een aanbieding wil ingaan, moet wel goed letten op de actievoorwaarden. Bijvoorbeeld of de leverancier een vast of een variabel tarief rekent en of het contract voor een of meerdere jaren geldt. Dit kan vervelend zijn bij een verhuizing.

Wisselen van energieleverancier is dus wel een wel heel makkelijke manier om geld te besparen. In de strijd om de consument stunten leveranciers op de energiemarkt met enorme kortingen.

Tips voor potentiële switchers.

Spooknota's
Angst voor spooknota's en administratieve chaos is onterecht. De dienstverlening van de leveranciers is sinds de liberalisering in 2004 sterk verbeterd, zegt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De toezichthouder voert regelmatig klanttevredenheidsonderzoeken uit. Daaruit blijkt dat de waardering voor bijvoorbeeld de klachtafhandeling is gestegen. Ook sturen meer bedrijven hun rekeningen op tijd.

Maar het kan nog beter, bijvoorbeeld met de informatie over aanbiedingen. De NMa heeft daarom onlangs regels opgesteld die leveranciers verplichten hun informatie inzichtelijker te maken. Want veel klanten zien nog steeds door de bomen het bos niet. HelpenOm meer inzicht te krijgen kunnen zij volgens de NMa gerust gebruikmaken van prijsvergelijkingssites. De NMa vergeleek er vier: Energieleveranciers.nl kwam als beste uit de bus, op de voet gevolgd door Gaslicht.com en energieprijzen.nl.

Op deze sites doen leveranciers vaak spectaculaire aanbiedingen die niet op hun eigen sites te vinden zijn. Voorbeeld: een klant van Eneco, Nuon of Essent betaalt jaarlijks gemiddeld 1108 euro aan energie. Wie via Gaslicht.com ingaat op de aanbieding van leverancier Energie:direct betaalt 781,02 euro per jaar, een verschil van 327 euro.

De korting bestaat uit twee delen: allereerst krijgen klanten eenmalig 190 euro op hun rekening gestort omdat ze nieuwe klant worden. Daarnaast besparen ze 137 euro op jaarbasis dankzij lagere stroomtarieven. BetrouwbaarheidOnbekende namen van leveranciers wil niet zeggen dat zij onbetrouwbaar zijn. De 42 energieleveranciers in Nederland hebben alle een vergunning, zij voldoen dus aan de wettelijke eisen die in ons land aan een energieleverancier worden gesteld.
Kijk wel goed naar de actievoorwaarden, van welke aanbieder dan ook. Geldt er bijvoorbeeld een vast of een variabel tarief, hoe lang is de looptijd van het contract en krijgt u groene of grijze stroom? De NMa geeft (op pagina 16) vijf tips voor het gebruik van energieprijsvergelijkingssites.

De site consuwijzer.nl ten slotte, een initiatief van onder meer de NMa, biedt consumenten praktische informatie over switchen van leverancier.

No comments:

Post a Comment