Monday, May 26, 2008

Hoe vindt je een goede klusjesman of aannemer?

Hoe vaak hoor je het niet dat mensen met een aannemer of 'mannetje' in zee zijn gegaan voor een verbouwen en waarna uiteindelijk blijkt dat de oplossing die eerder zo goedkoop leek, uiteindelijk meer geld gaat kosten.

De selectie van een klusjesman of aannemer kan op verschillende manieren plaatsvinden, vaak kun je in je nabije omgeving wel mensen vinden die een bepaalde partij aanraden. Houd er hierbij rekening mee dat mensen niet graag toegeven dat ze een verkeerde beslissing hebben gemaakt, en dat hun positieve ervaring met een aannemer of klusjesman geen garantie is voor een goed resultaat.

De risico's die je loopt kun je op voorhand bepalen. Als je met een handjevol niet-nederlandse zwartwerkers in zee gaat, is het risico natuurlijk groter dan als je met een erkende en gerommeerde aannemer in zee gaat. Echter levert dit verschil ook een behoorlijk financieel verschil op. De bottom line is dat je met een goede aannemer beter afspraken kan maken en alles goed kan vastleggen, en dat er meer mogelijkheden zijn om je gelijk te halen op het moment dat het resultaat niet naar wens is.

Denk ook aan de kosten van het materiaal dat je moet vervangen op het moment dat de plaatsing niet naar wens is. Hele speciale tegels van 200,- per m2 zijn minder makkelijk te vervangen dan hun wat goedkopere broertjes van 10,- per m2.

Via sites als werkspot.nl kun je een goed beeld krijgen van de kwaliteit van de klusjesman en de kosten van een klus. Hier krijgen de aannemers reviews van mensen die gebruik hebben gemaakt van hun diensten en kunnen aannemers bieden op klussen die aangeboden worden, marktwerking dus.

Maak daarnaast altijd goede afspraken en leg zoveel mogelijk vast en zorg dat je de aannemer goed kan bereiken op het moment dat er iets niet naar je zin is. Onderhandel ook voor de aanbetaling en probeer het minimale aan te betalen. Voor materiaal kun je voor een groot deel zelf zorgen.

Aantal verkochte huizen fluctueert sterk

Volgens de prijsindex bestaande koopwoningen (PBK) waren de verkochte bestaande koopwoningen in April 2008 gemiddeld 3,8% dan in April 2007. De prijsstijging is de laagste van de afgelopen 14 maanden.

Alle verschillende soorten woningtypen zijn in prijs gestegen. De prijs van vrijstaande huizen is met 4,6% het meest gestegen. De prijzen van twee-onder-een-kapwoningen namen met 3,0 procent het minst toe. De prijzen lagen in alle provincies hoger dan een jaar daarvoor. Noord-Holland was wederom, evenals in andere maanden de grootste stijger. In deze provincie waren de huizenprijzen 7,2% hoger dan in april 2007. de provincie Zeeland liet de kleinste prijsstijging zien met een magere 1,1 procent.

Tegenover maart dit jaar stegen de prijzen van bestaande woningen in april met 0,1 procent. De prijzen stegen het meest in Flevoland. In een aantal provincies daalden de prijzen, het hardst in Limburg.

In april 2008 zijn 18.500 bestaande woningen van eigenaar gewisseld. Dat is 18% meer dan in april 2007. Bijna 44% meer appartementen zijn van eigenaar gewisseld dan een jaar eerder. Het aantal verkochte woningen fluctueert sterk van maand tot maand. In maart was het nog 21% minder dan een jaar eerder.

Veel bouwlocaties in binnensteden worden niet goed benut

Volgens Fons Asselbergs, rijksadviseur cultureel erfgoed, staan er in de bebouwde kom staan veel leegstaande terreinen en panden te verkrotten. Hij heeft de leegstand in Nederland geïnventariseerd. Wanneer gemeenten die potentiële bouwlocaties beter benutten, hoeft er in de buitengebieden minder te worden gebouwd.

Het onderzoek, dat is vastgelegd in het project “De Oude Kaart van Nederland”, liet blijken dat er nagenoeg geen gegevens worden bijgehouden van leegstaande panden. Zo wordt er door sommige gemeenten het aantal leegstaande panden op 900 ingeschat, terwijl dit in werkelijkheid meer dan het het 4-voudige is, volgens Asselbergs. Door deze forse onderschatting blijven binnen de gemeenten veel potentiële bouwlocaties onbenut.

Nu is het natuurlijk zo dat het lang niet altijd goed is dat gemeenten maar de vrije hand krijgen in het slopen en volbouwen van de binnenstad. De kans op gedrochten is dan natuurlijk niet onwaarschijnlijk, maar beter beleid op dit gebied kan geen kwaad. Misschien is het ook aan de burger om de slapende gemeente hiervan op de hoogte te brengen.

Als laatste noot wil ik wel iedereen verzoeken om mooie oude gebouwen in ere te houden en deze niet ten prooi te laten vallen van overijverige wethouders.

Goedkoper lenen door Europesche hypotheekmarkt

Voor huizenkopers is het op dit moment lastig een hypotheek te krijgen van een bank uit een ander land. Banken schrikken vooral terug van lastige regelgeving bij grensoverschrijdende taxaties, inschrijvingen in het kadaster en gedwongen verkoop. Door het toenemen van de Concurrentie binnen de EU, zouden huizenkopers tot 470 euro per 100.000 geleende euro's, kunnen besparen concludeerde een rapport van de Europese Commissie in december.

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen hebben recent in Brussel vastgesteld dat de Europese Commissie moet zorgen voor meer concurrentie tussen hypotheekbanken binnen de EU. De ministers vroegen de EC om aan te tonen welke landen de grootste obstakels opwerpen voor buitenlandse banken. Er werd gevraagd om een score systeem voor kadaster en gedwongen verkoop kosten.

Tevens moeten consumenten dan ook het lef hebben om een hypotheek aan te durven vragen over de grens, aldus de ministers. De bewindslieden willen verrassingen voor de klant voorkomen door het rentepercentage en andere voorwaarden in alle EU-landen beter vergelijkbaar te maken om zo een zo transparant mogelijk plaatje te schetsen.

Circa 1 procent van alle hypotheken wordt buiten het eigen land afgesloten, zo bleek uit een recent onderzoek van de Europese Commissie.

Dat komt volgens EU-commissaris McCreevy deels doordat consumenten voor zo'n grote uitgave liever naar een instituut gaan dat ze goed en lang kennen en waar dezelfde taal gesproken wordt. Maar ook de verstrekkers van de financiering blijven liever in hun eigen regio. "Dan weten ze welke regels er zijn voor het innen van schulden en waar vroegere schulden staan geregistreerd", legde McCreevy uit.

Momenteel is het nog erg moeilijk om via een lokale bank een financiering te krijgen voor een object in het buitenland. Vaak wordt enkel voor grenswoningen in Duitsland en Belgie een uitzondering gemaakt, daar de bank dan nog enig zicht heeft op de waarde en waardeontwikkeling van het object. Als je een huis in het buitenland wil kopen ben je dus als consument ook vaak aangewezen op de daar gevestigde banken. 100% financiering hoort in veel Europesche landen niet tot de mogelijkheden. Marktwerking kan dus gunstig uitpakken voor consumenten echter moeten er ook nog heel wat andere obstakels uit de weg geruimd worden voor het zover is.