Monday, May 26, 2008

Hoe vindt je een goede klusjesman of aannemer?

Hoe vaak hoor je het niet dat mensen met een aannemer of 'mannetje' in zee zijn gegaan voor een verbouwen en waarna uiteindelijk blijkt dat de oplossing die eerder zo goedkoop leek, uiteindelijk meer geld gaat kosten.

De selectie van een klusjesman of aannemer kan op verschillende manieren plaatsvinden, vaak kun je in je nabije omgeving wel mensen vinden die een bepaalde partij aanraden. Houd er hierbij rekening mee dat mensen niet graag toegeven dat ze een verkeerde beslissing hebben gemaakt, en dat hun positieve ervaring met een aannemer of klusjesman geen garantie is voor een goed resultaat.

De risico's die je loopt kun je op voorhand bepalen. Als je met een handjevol niet-nederlandse zwartwerkers in zee gaat, is het risico natuurlijk groter dan als je met een erkende en gerommeerde aannemer in zee gaat. Echter levert dit verschil ook een behoorlijk financieel verschil op. De bottom line is dat je met een goede aannemer beter afspraken kan maken en alles goed kan vastleggen, en dat er meer mogelijkheden zijn om je gelijk te halen op het moment dat het resultaat niet naar wens is.

Denk ook aan de kosten van het materiaal dat je moet vervangen op het moment dat de plaatsing niet naar wens is. Hele speciale tegels van 200,- per m2 zijn minder makkelijk te vervangen dan hun wat goedkopere broertjes van 10,- per m2.

Via sites als werkspot.nl kun je een goed beeld krijgen van de kwaliteit van de klusjesman en de kosten van een klus. Hier krijgen de aannemers reviews van mensen die gebruik hebben gemaakt van hun diensten en kunnen aannemers bieden op klussen die aangeboden worden, marktwerking dus.

Maak daarnaast altijd goede afspraken en leg zoveel mogelijk vast en zorg dat je de aannemer goed kan bereiken op het moment dat er iets niet naar je zin is. Onderhandel ook voor de aanbetaling en probeer het minimale aan te betalen. Voor materiaal kun je voor een groot deel zelf zorgen.

No comments:

Post a Comment