Monday, August 11, 2008

Heb ik een woekerpolis?

Wat is een woekerpolis?

Een zogenaamde woekerpolis heeft 3 kenmerken,

  • Een spaarplan in aandelen, obligaties of vaste rente.
  • In de polis zit vaak een verzekering in die uitkeert bij overlijden.
  • In de polis zit vaak een verzekering die uitkeert bij arbeidsongeschiktheid

Waarom zijn die kosten zo hoog?

Niet bij iedereen zijn de kosten hoog maar het is wel logisch dat er kosten worden ingehouden. Kassa, het consumenten programma van de Vara heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar deze polissen en inderdaad zijn sommige verzekeraars schandalig duur. Er zijn zelfs kamervragen over gesteld.

Hoe is het in mogelijk dat verzekeraars maar woekerpolissen blijven aanbieden?Omdat door het belastingvoordeel wat te behalen is met deze polissen, ( eenmalig belastingvrij sparen tot 145.000 per persoon en maximale renteaftrek) het voor de meeste mensen nog altijd veel aantrekkelijker is dan je geld zelf beleggen, wat ook zeker niet kosteloos is. Bovendien moet daarover wel belasting worden betaald. En deze belasting in box3 kan voor voor een woning tot 290.000,-- oplopen naar maximaal 3000,-- per jaar. Elk jaar worden deze bedragen naar boven bijgesteld!

Voorbeeld
Een man van 30 jaar oud heeft een hypotheek die hij wil aflossen doormiddel van maandelijks inleg en dit geld wordt belegd. Ook wil hij bij zijn overlijden voor zijn vrouw direct een uitkering van 200.000,-- om de hypotheek af te lossen.Kassa zocht uit wat de kosten waren van het allergoedkoopste mogelijkheid binnen Nederland. Ze kwamen uit op een overlijdensrisicoverzekering van Bouwfonds en een beleggingsfonds van SNS-Bank.
Zwitserleven was over een periode van 30 jaar 92,22 duurder dan deze allergoedkoopste oplossing. Dus 0,26 per maand. Dat kan je dus geen woekerpolis noemen. Maar dan komt het! SNS was 3562,-- duurder, De Hypotheker 12.635,--, Nationale Nederlanden 20.477,-- , Achmea (onderdeel van de Rabobank) was zelfs 28.855,-- duurder.

Heb ik een woekerpolis?

Die kans is groot. Er zijn er 6,5 miljoen beleggingsverzekeringen afgesloten bij ruim 4 miljoen huishoudens. Veel van deze verzekeringen kenmerken zich door hoge en onduidelijke kosten, die ten koste gaan van het beleggingsresultaat. Vandaar de term woekerpolis. Kifid heeft op zijn site een overzicht van beleggingsverzekeringen. Die lijst is niet compleet - het gaat om honderden producten van tientallen verzekeraars - omdat verzekeraars de gegevens vrijwillig aanleveren. Bovendien zijn niet alle verzekeringen op de lijst per se woekerpolissen. Bij sommige producten zijn weinig kosten ingehouden. Overigens is weinig een relatief begrip. Ombudsman Wabeke vindt 2,5% kosten per jaar aanvaardbaar. Stel dat het gemiddeld rendement op aandelen 6% is, dan blijft er voor u slechts 3,5% over. Dat scheelt uiteindelijk tientallen procenten.

Wat moet ik doen?
Om te beginnen uw rechten veiligstellen door een stuitingsbrief aan uw verzekeraar te sturen. Daarmee geeft u aan dat u vermoedt dat u een woekerpolis heeft en dat u de verzekeraar aansprakelijk stelt voor eventuele schade. De stuitingsbrief moet voorkomen dat u klacht verjaart, al is onduidelijk wanneer de verjaringstermijn ingaat en hoe lang die termijn precies is.

Wat moet ik niet doen?
Papieren tekenen waarin u afstand doet van eventuele rechten op een schadeclaim, zelfs al is uw verzekering al tot uitkering uitgekomen. Ook dan kunt u nog een schadeclaim indienen.

Moet ik me aansluiten?
Er zijn twee stichtingen die opkomen voor de belangen van woekerpolishouders: Verliespolis (Vereniging Eigen Huis, Vereniging Effectenbezitters en Consumentenbond) en Woekerpolis Claim (van Consument en Geldzaken). Voor euro 25 respectievelijk euro 29,95 sluit u zich aan bij deze stichtingen, die proberen tot een collectieve schadevergoeding te komen. U profiteert waarschijnlijk ook van een collectieve regeling als u zich niet aansluit. De macht van de stichtingen is echter afhankelijk van hun getal. Ze vertegenwoordigen samen inmiddels 150.000 consumenten. "Free-rider"-gedrag lijkt gezien de duizenden euro`s die met de woekerpolissen zijn gemoeid, verkeerde zuinigheid.

Of moet ik zelf procederen?
Dat kan slim zijn. Sommige juristen wil op no cure, no pay-basis individuele polishouders bijstaan. Als er wordt uitbetaald, nemen ze wel een forse hap uit uw schadevergoeding. U kunt ook per uur betalen. Er zijn veel advocatenkantoren die zich op de woekerpolismarkt werpen. Een individuele zaak kan voordeliger zijn, zoals is gebleken bij de aandelenlease. Daar staan hoge kosten tegenover en de kans op een mislukking.

Kan ik mijn tussenpersoon aansprakelijk stellen?
Mogelijk wel. Ook daar zijn standaardbrieven voor. Maar de tussenpersoon is minder goed aanspreekbaar voor de consument dan de verzekeraar. Vaak bestaan tussenpersonen die u de verzekering hebben verkocht niet eens meer. Mocht het tot een schadevergoeding van verzekeraars komen, dan gaan die ongetwijfeld een deel van de kosten afwentelen op de tussenpersonen.

Wat is de stand van zaken?
De woekerpolisaffaire speelt al bijna twee jaar, maar begint langzaam tot een kookpunt te geraken. Het overleg tussen Verliespolis en Nationale-Nederlanden en Fortis is stukgelopen. Verliespolis begint een rechtszaak tegen deze twee verzekeraars en had al drie klachten bij Kifid lopen tegen Delta Lloyd. Woekerpolisclaim heeft eveneens zaken lopen tegen Nationale- Nederlanden en Fortis en een klacht bij Kifid tegen Interpolis. Minister Bos van Financiën komt een dezer dagen met een nader onderzoek van een aantal concrete beleggingsproducten, terwijl ook de Autoriteit Financiële Markten bezig is met een onderzoek.

Wat heb ik daar allemaal aan?
Op korte termijn: niets. Als het op rechtszaken aankomt, gaat het jaren duren voordat er een definitieve uitspraak van de hoogste rechter is. Bij Kifid zijn inmiddels een kleine 500 klachten ingediend die nog niet zijn behandeld door de klachtencommissie. Onduidelijk is wanneer dat gaat gebeuren en welke gevolgen dat zal hebben. De kans op een lang slepende affaire is groot, omdat de financiële belangen immens zijn. De Wabeke-aanbeveling, die de consumentenvertegenwoordigers niet bevredigend vinden, zou de verzekeraars al euro 2 mrd gaan kosten. Als u een polis heeft lopen bij een andere verzekeraar dan waar nu tegen wordt geprocedeerd, hoeft u zich geen zorgen te maken. Als er eenmaal jurisprudentie is, geldt die voor alle verzekeraars.

Switchen van Energieprovider loont!

Wilt u wisselen van energieleverancier, de meeste burgers moeten er nog steeds niet aan denken. Dat is niet zo raar: toen de energiemarkt in 2004 werd vrijgegeven, kregen overstappers te maken met administratieve chaos, spooknota's en andere soorten ellende.
Die tijd is nu als het goed is voorbij.

De problemen met switchen zijn grotendeels de wereld uit, constateert de Nederlandse Mededingingsautoriteit. 'Energiebedrijven hebben hun administratie inmiddels op orde en ook de afhandeling van klachten verloopt stukken beter,' aldus woordvoerder Harriët Garvelink.

Toch wisselde afgelopen jaar slechts 6 % van de huishoudens van energieleverancier. Zonde, want switchen kan flink wat geld schelen. Dat is te danken aan de forse concurrentiestrijd die al een tijdje woedt op de energiemarkt.

Buitenlandse aanbieders als Eon uit Duitsland en het Britse Centrica proberen met spectaculaire kortingsacties hun aandeel op de Nederlandse markt te vergroten. De andere energieleveranciers willen natuurlijk niet achterblijven. Met als gevolg: enorme kortingen.

Het grootste voordeel is te behalen door in te gaan op speciale aanbiedingen. Leveranciers doen die vaak alleen op prijsvergelijkingssites. Wie zich op gaslicht.com aanmeldt bij prijsvechter Energie:direct krijgt 190 euro op zijn rekening gestort. Eneco geeft op deze site een korting van 160 euro. Op energieprijzen.nl krijgen nieuwe klanten van Main Energie, een vrij nieuwe Nederlandse aanbieder, een eenmalige korting van 170 euro.

Potentiële switchers hoeven zich niet te laten afschrikken door onbekende namen: bedrijven die energie leveren, hebben een vergunning van de NMa. Zij voldoen dus aan de wettelijke eisen die in Nederland gelden voor energieleveranciers.

De NMa houdt niet alleen in de gaten of de energiebedrijven zich aan de regels houden, maar toetst ook prijsvergelijkingssites geregeld op hun betrouwbaarheid. 'Consumenten kunnen die sites gerust gebruiken,' zegt Garvelink van de NMa. Wie op een aanbieding wil ingaan, moet wel goed letten op de actievoorwaarden. Bijvoorbeeld of de leverancier een vast of een variabel tarief rekent en of het contract voor een of meerdere jaren geldt. Dit kan vervelend zijn bij een verhuizing.

Wisselen van energieleverancier is dus wel een wel heel makkelijke manier om geld te besparen. In de strijd om de consument stunten leveranciers op de energiemarkt met enorme kortingen.

Tips voor potentiële switchers.

Spooknota's
Angst voor spooknota's en administratieve chaos is onterecht. De dienstverlening van de leveranciers is sinds de liberalisering in 2004 sterk verbeterd, zegt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De toezichthouder voert regelmatig klanttevredenheidsonderzoeken uit. Daaruit blijkt dat de waardering voor bijvoorbeeld de klachtafhandeling is gestegen. Ook sturen meer bedrijven hun rekeningen op tijd.

Maar het kan nog beter, bijvoorbeeld met de informatie over aanbiedingen. De NMa heeft daarom onlangs regels opgesteld die leveranciers verplichten hun informatie inzichtelijker te maken. Want veel klanten zien nog steeds door de bomen het bos niet. HelpenOm meer inzicht te krijgen kunnen zij volgens de NMa gerust gebruikmaken van prijsvergelijkingssites. De NMa vergeleek er vier: Energieleveranciers.nl kwam als beste uit de bus, op de voet gevolgd door Gaslicht.com en energieprijzen.nl.

Op deze sites doen leveranciers vaak spectaculaire aanbiedingen die niet op hun eigen sites te vinden zijn. Voorbeeld: een klant van Eneco, Nuon of Essent betaalt jaarlijks gemiddeld 1108 euro aan energie. Wie via Gaslicht.com ingaat op de aanbieding van leverancier Energie:direct betaalt 781,02 euro per jaar, een verschil van 327 euro.

De korting bestaat uit twee delen: allereerst krijgen klanten eenmalig 190 euro op hun rekening gestort omdat ze nieuwe klant worden. Daarnaast besparen ze 137 euro op jaarbasis dankzij lagere stroomtarieven. BetrouwbaarheidOnbekende namen van leveranciers wil niet zeggen dat zij onbetrouwbaar zijn. De 42 energieleveranciers in Nederland hebben alle een vergunning, zij voldoen dus aan de wettelijke eisen die in ons land aan een energieleverancier worden gesteld.
Kijk wel goed naar de actievoorwaarden, van welke aanbieder dan ook. Geldt er bijvoorbeeld een vast of een variabel tarief, hoe lang is de looptijd van het contract en krijgt u groene of grijze stroom? De NMa geeft (op pagina 16) vijf tips voor het gebruik van energieprijsvergelijkingssites.

De site consuwijzer.nl ten slotte, een initiatief van onder meer de NMa, biedt consumenten praktische informatie over switchen van leverancier.

Energierekening wordt gemiddeld 144 euro hoger

Gebaseerd op de tarieven van juli 2008 betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 1 869 euro per jaar aan gas en elektriciteit. Dat is 144 euro meer dan in juli 2007 en een stijging van ruim 8 procent. De tarieven voor aardgas en elektriciteit worden mede bepaald door de ontwikkeling van de olieprijs in de voorgaande maanden. De gestegen olieprijzen in de eerste helft van dit jaar leiden nu ook tot een hogere energierekening.


Hieronder een overzicht van de opbouw van de kosten, je ziet dat belasting een behoorlijk deel uit maakt van de stijging. Met de complimenten van Grijs I. Persoonlijk vind ik het het meest schrijnend dat de energiebelasting niet direct wordt aangewend om nieuwe energiebronnen te promoten of te faciliteren. Daarnaast wordt er ook nog een groot deel van de winst van de bekende energiebedrijven direct doorgesluisd naar de lokale overheden, daar zij vaak de grootste aandeelhouders zijn.




Van de stijging is een bedrag van 102 euro toe te schrijven aan hogere leveringskosten voor gas. Btw en energiebelasting dragen voor 40 euro bij aan de stijging van de energierekening.

Ook de leveringskosten voor elektriciteit stegen. In januari 2008 werd de energiebelasting op gas en elektriciteit verhoogd en in juli 2008 is de energiebelasting op elektriciteit nogmaals verhoogd. De stijging van de energierekening is iets gedempt door een afname van de transportkosten voor aardgas. De transportkosten voor elektriciteit bleven vrijwel gelijk.

Helaas wordt het er allemaal niet goedkoper op, maar misschien is het wel de moeite waard om er dus thuis een sport van te maken te bezuinigen. Kijk hier voor bezuiningstips.

Wednesday, August 6, 2008

Verkooprijzen gemiddelde woning 12,5% Hoger dan WOZ-waarde

Bestaande koopwoningen zijn in het tweede kwartaal van 2008 verkocht tegen een prijs die gemiddeld 12,5 procent boven hun WOZ-waarde van 1 januari 2005 ligt. In West-Nederland was de verhouding tussen de verkoopprijs en WOZ-waarde het grootst. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek en het Kadaster.

Meeste woningen verhandeld boven hun WOZ-waarde
In het tweede kwartaal van 2008 was van 80 procent van alle verkochte koopwoningen de verkoopprijs hoger dan de getaxeerde WOZ waarde met peildatum 1 januari 2005. Bij een kwart van de woningen kreeg de verkoper zelfs een prijs die meer dan 20 procent boven de WOZ-waarde lag. Een verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs en WOZ-waarde van 0 tot 20 procent komt het meest voor, bij ruim de helft van alle verkooptransacties.

Verschil het grootst voor huizen in de Randstad
De prijzen van de in West-Nederland verkochte woningen lagen gemiddeld het meest boven hun WOZ-waarde. Woningen brachten hier bijna 15% meer op de waarde waarop ze getaxeerd zijn. Vooral de verschillen bij de appartementen en vrijstaande woningen waren in het westen groot. In Oost- en Zuid-Nederland lagen de verkoopprijs en de WOZ-waarde het dichtst bij elkaar. Daar waren de verkoopprijzen gemiddeld tussen de 9 en 10 procent hoger dan de WOZ-waarden.

Laagste huizenprijsstijging sinds jaren
In het tweede kwartaal van 2008 lag de verkoopprijs gemiddeld 12,5 procent boven de WOZ-waarde. Een jaar eerder was dit 9,1 procent. Hieruit resulteert een prijsstijging volgens de Prijsindex Bestaande Koopwoningen van 3,2 procent. Dit is de kleinste stijging in jaren, maar nog altijd meer dan de inflatie. In het eerste kwartaal van 2000 bereikte de huizenprijsstijging op jaarbasis met 19,8 procent het hoogste niveau tot nu toe. Daarna is deze prijsstijging snel afgenomen en ligt sinds een aantal jaren rond 4%.

Het lijkt erop dat de huizenmarkt wel degelijk lijdt onder de slechte economische vooruitzichten, echter erg gewilde locaties in bijvoorbeeld de Randstad en appartementen voor starters blijven erg populair en de prijsontwikkeling voor deze specifieke onderdelen van de huizenmarkt lijkt zich dan ook nauwlijks wat aan te trekken van de rest van de markt.

Monday, August 4, 2008

Energie bedrijven maken weer recordwinsten!

De Energiebedrijven presenteren hun recordwinsten wederom dit kwartaal, het grootste deel van deze winsten gaat linea recta naar de staatskas (provincies, gemeenten etc). In hun marketing zijn de energiebedrijven je vriend en willen ze dolgraag dat je energie gaat besparen, maar eigenlijk ook niet. Ik krab dan ook altijd aan mijn bol als ze zuinigheidstips presenteren in hun reclames.

Een lijstje (verschillende periodes, slechts ter illustratie):
-Nuon : 442 miljoen
-Essent: 26 miljard
-Eneco: 426 miljoen


Ook kun je tegenwoordig via onze energievrienden zonnepanelen laten installeren en laten financieren tegen een rente van (jaja) 11,9%, de normale banken zijn nog goedkoper!

Zolang we het nog even met deze verkapte diefstal moeten doen moeten we toch maar zo zuinig mogelijk doen. Hieronder een berg tips om energie te besparen:

Stand-by

Een TV die stand-by staat, blijft energie gebruiken. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld computers, magnetron, geluidsapparatuur, printer of scanner. Het stand-by verbruik in een gemiddeld huishouden is jaarlijks 400 tot 550 kWh, of € 80 tot € 110 per jaar (prijspeil 2006).Het is een fabel dat computers sneller slijten als u ze vaak aan- en uitzet. Veel mensen laten hun PC dag en nacht stand-by staan. Dit kost evenveel als een lamp van 40 Watt die 8 uur per dag brandt. Wanneer u de PC 's nachts uitzet bespaart u € 25,- per jaar.

Sluipverbruik

Als u een computer met de knop uitzet, kan het apparaat toch nog stroom verbruiken als de stekker in het stopcontact zit. Dit geldt ook voor printers, faxen en andere randapparatuur.

Wanneer u een oplader niet gebruikt, of als het apparaat vol is, haal dan de oplader uit het stopcontact. Anders blijft deze stroom verbruiken. Denk daarbij aan de oplader voor de kruimeldief, de elektrische tandenborstel, gameboy, mobiele telefoon of batterijen.De meeste halogeenlampen werken met een transformator. Deze verbruikt ongeveer 5 Watt aan elektriciteit. Wanneer de aan/uit-schakelaar tussen de transformator en de lamp zit, blijft de transformator ook stroom verbruiken als de lamp uit is. U kunt dit controleren door te voelen aan de transformator. Is deze warm terwijl de lamp uitstaat, dan 'lekt' er energie. Met een schakelaar tussen het stopcontact en de transformator zet u alles uit. De stekker eruit trekken kan ook.Dimmers verbruiken ook vaak energie als de lamp uit is. Dit voorkomt u door de aan/uit schakelaar tussen stopcontact en dimmer te plaatsen of de stekker eruit te trekken. Alle dimmers in Nederland hebben per jaar tezamen een sluipverbruik dat gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van 10.000 woningen.

Wassen en drogen

Was op een zo laag mogelijke temperatuur, dan bespaart u op de energiekosten. Wassen op 60 graden kost twee keer zoveel energie als wassen op 40 graden. Wassen op 90 graden kost drie keer zoveel energie als wassen op 40 graden. Stel u draait 250 wasbeurten per jaar, waarvan 50 op 40°C en 200 op 60°C. Door voortaan 200 keer op 40°C en 50 keer op 60°C te wassen bespaart u € 18,- per jaar. Moderne wasmiddelen werken uitstekend op 40 graden.Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders regelmatig wassen met een trommel die niet helemaal vol is. Wanneer u altijd met volle trommel wast, is bijna een kwart van het aantal wasbeurten overbodig. Zo kunt u zeker € 13,- per jaar besparen.Door het wasgoed goed te centrifugeren voordat het de droger ingaat, gaat het droogproces sneller en spaart u dus energie.Drogers hebben òf een tijdklok die u zelf moet instellen, of een droogprogramma. Stel de droogtijd met een tijdklok niet té lang in. Dat kost onnodig energie. Een droger met een programma droogt de was tot een bepaalde vochtigheid en slaat dan af.Een droger gebruikt per droogbeurt ongeveer 2,9 kWh, dit kost € 0,58. Gemiddeld drogen wij 4,5 keer per week, of 210 keer per jaar. Als u de was 50 keer buiten ophangt bespaart u 145 kWh of ruim € 29,- per jaar. Langer drogen bij een lage temperatuur bespaart energie. Sommige drogers hebben hiervoor een Economy-toets met een energiebesparend programma.Zowel de luchtdroger als de condensdroger verbruikt minder energie als ze in een verwarmde ruimte staan. Dit heeft alleen zin wanneer deze ruimte toch al verwarmd is, en er niet extra voor gestookt hoeft te worden.
Koelen

Plaats de koelkast op een koele plaats, niet te dicht bij verwarming, fornuis of de zon.Zet een koelkast met de achterkant minstens 10 centimeter van de muur af. Het apparaat gebruikt minder energie als de warmte die aan de achterkant vrij komt makkelijk weg kan. Houd de achterzijde van de koelkast stofvrij.Open de deur zo min en zo kort mogelijk. Zo gaat er zo min mogelijk koude verloren.Energie bespaart u ook door het apparaat regelmatig te ontdooien (tweemaandelijks of wanneer er een laag ijs opzit). Ontdooi ingevroren producten in de koelkast. De kou die vrijkomt wordt gebruikt voor de koeling.Zet de koelkast uit als u deze een tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens vakanties. Zet de deur dan op een kier om schimmels tegen te gaan.Een slecht sluitende deur 'lekt' energie. Controleer dit door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken en te trekken. Voelt u weerstand, dan sluit de deur nog goed. Het randje rubber langs de deur houdt u soepel door het regelmatig te reinigen met een vochtige doek.Het Energielabel geeft informatie over het energieverbruik van het apparaat. Het Energielabel kent klassen voor energieverbruik, waarbij A het energiezuinigst is en G het meest energie verbruikt. Klasse D staat voor een gemiddeld energiegebruik. Bij de koel- en vriesapparaten zijn er binnen de A-klasse nog twee zuinigere categorieën te onderscheiden. Dit is een koelkast met een energie-index (EI) groter dan 0,30 en kleiner of gelijk aan 0,42, kortweg A+ label genoemd en een koelkast met een EI kleiner of gelijk aan 0,30, kortweg A++-label genoemd. De energie-index van de koelkast staat aangegeven op het de energielabel sticker die bij nieuwe koelkasten geleverd worden. Een A+-koelkast is ongeveer 13% zuiniger dan een koelkast met 'gewoon' A-label en een A++koelkast is ongeveer 19% zuiniger dan een A-label koelkast.

Een koelkast met A-label bespaart gemiddeld 72 kg CO2 en € 30,- per jaar vergeleken met een gemiddelde koelkasten die momenteel gebruikt worden. Een koelkast met A+-label bespaart gemiddeld 103 kg CO2 en € 40,- per jaar. Een koelkast met A++-label bespaart per huishouden minimaal 131 kg CO2 en € 50,- per jaar ten opzichte van een gemiddelde koelkast.Koop een koelkast op maat. Eentje die geschikt is voor de grootte van uw huishouden. Een vuistregel hierbij is: neem voor een eenpersoonshuishouden een koelkast van 100 liter en voeg vervolgens 50 liter per persoon toe. Hoe groter de koelkast hoe meer energie nodig is om hem te koelen.

Koken
U bespaart energie door pannen te gebruiken die niet groter zijn dan nodig is, niet teveel water te gebruiken om in te koken en door tijdens het koken de deksels op de pannen te houden. Zorg wel dat de pan niet kleiner is dan de pit -ongeacht of u op gas of elektriciteit kookt. Anders gaat veel warmte langs de pan verloren. Gerechten die lang moeten koken kunnen in een snelkookpan. Dit bespaart tijd en energie. Voor het koken van water is de waterkoker energiezuiniger dan het gasfornuis, die op zijn beurt weer energiezuiniger is dan de magnetron.

Verwarmen en warm water
Zet de kamerthermostaat een uur voor vertrek of voor het slapen gaan op 13 tot 15 graden, of ongeveer 5 tot 7 graden lager dan de normale temperatuur. Het huis wordt dan niet te vochtig. Dit kan u ruim € 39,- per jaar besparen (prijspeil 2006). Als het vriest is de buitenlucht droger en kan de verwarming meer dan 5 tot 7 graden lager zonder dat de lucht in huis te vochtig wordt. In huizen die na 1994 zijn gebouwd kan het efficiënter zijn om het huis 's nachts op dezelfde temperatuur te houden. Deze huizen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak vloer- of wandverwarming. Laat wel altijd de ventilatieroosters open staan.De thermostaat overdag één graad lager, bespaart gemiddeld 7 % op uw energiegebruik voor verwarming. Dat scheelt een gemiddeld huishouden 90 m3 gas of ruim € 51,-.Zeker als uw woning geen dubbele beglazing heeft, gaat er veel warmte verloren via de ramen. Als u 's avonds de gordijnen sluit houdt u veel warmte binnen.Zet de pomp van de centrale verwarming in de zomer uit. Laat de pomp wel 1 keer per maand even lopen om te voorkomen dat deze vast gaat zitten. Deze tip geldt alleen voor oude cv-ketels. Moderne ketels hebben een automatische pompschakelaar die u niet zelf uit hoeft te zetten om te besparen. Bij een combi-ketel kunt u de pomp niet uitzetten.Als u langer dan 5 dagen van huis gaat, kunt u de waakvlam uitdoen. Ook 's zomers kan de waakvlam uit. Dit bespaart ca. 90 m3 gas of € 51,-. Deze tip geldt alleen voor oude cv-ketels. Moderne ketels hebben een elektronische ontsteking en geen waakvlam.Per jaar bespaart u met een waterbesparende douchekop 10 m3 water en 45 m3 gas. De kostenbesparing ligt rond € 39 per huishouden persoon, afhankelijk van de waterprijs in uw woonplaats. Met een toestel dat erg veel warm water levert per minuut, kunt u circa € 93 per jaar besparen. Bij een elektrische boiler zijn de besparingen ook groter omdat verwarmen met elektriciteit duurder is.Per keer staan wij gemiddeld 8,5 minuten onder de douche. Eén minuut korter douchen bespaart warm water en dus energie. Als iedereen in Nederland meedoet, scheelt dat 27 miljard liter water per jaar. Dit is gelijk aan 45.000 zwembaden van 12 x 25 meter en 2 meter diep (de afmeting van een wedstrijdzwembad).Een bad kost meer warm water dan een douche. Ligt u graag lang in een warm bad, overweeg dan eens de badkuip te isoleren. Het water blijft dan langer warm.

Friday, August 1, 2008

Verbeterde zonne-energie oplossing voor huizen



Wetenschappers van MIT zijn vandaag naar buiten gekomen met wat zij noemen een revolutionaire ontwikkeling. Geinspireerd door fotosynthese zoals dat bij planten plaatsvindt hebben zij juist het opslaan van door zonnepanelen gegenereerde energie verbeterd. Planten hebben ook de hele dag door energie nodig en ook zij slaan energie die ontstaat bij fotosynthese op.

De wetenschappers Daniel Nocera en Matthew Kanan hebben een goedkope en efficiente manier gevonden om opgewekte energie op te slaan. De opgewekte energie wordt gebruikt om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Deze gassen kunnen veilig en afzonderlijk van elkaar opgeslagen worden om later in een brandstofcel gecombineerd te worden. De energie die dan ontstaat kan gebruikt worden om je tv, computer te voorzien van electriciteit of zelfs je electrische auto op te laden, het enige afval wat er gegenereerd wordt is water wat door het systeem hergebruikt kan worden.

Een soortgelijke oplossing bestaat reeds en wordt toegepast in het bedrijfsleven, echter de wetenschappers hebben deze methode nu weten aan te passen zodat hij ook thuis bruikbaar is. De nieuwe methode kan op kamertemperatuur en met normaal water werken.

Daniel Nocera geeft aan dat er nog wel aanpassingen gedaan moeten worden om het product commercieel beschikbaar te maken en verwacht 'zijn' systeem over een jaar of 10 in veel huishoudens terug te zien.

Zijn we dan straks eindelijk van de Eneco, Nuon en Essent af? Ik hoop het!