Monday, August 11, 2008

Heb ik een woekerpolis?

Wat is een woekerpolis?

Een zogenaamde woekerpolis heeft 3 kenmerken,

  • Een spaarplan in aandelen, obligaties of vaste rente.
  • In de polis zit vaak een verzekering in die uitkeert bij overlijden.
  • In de polis zit vaak een verzekering die uitkeert bij arbeidsongeschiktheid

Waarom zijn die kosten zo hoog?

Niet bij iedereen zijn de kosten hoog maar het is wel logisch dat er kosten worden ingehouden. Kassa, het consumenten programma van de Vara heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar deze polissen en inderdaad zijn sommige verzekeraars schandalig duur. Er zijn zelfs kamervragen over gesteld.

Hoe is het in mogelijk dat verzekeraars maar woekerpolissen blijven aanbieden?Omdat door het belastingvoordeel wat te behalen is met deze polissen, ( eenmalig belastingvrij sparen tot 145.000 per persoon en maximale renteaftrek) het voor de meeste mensen nog altijd veel aantrekkelijker is dan je geld zelf beleggen, wat ook zeker niet kosteloos is. Bovendien moet daarover wel belasting worden betaald. En deze belasting in box3 kan voor voor een woning tot 290.000,-- oplopen naar maximaal 3000,-- per jaar. Elk jaar worden deze bedragen naar boven bijgesteld!

Voorbeeld
Een man van 30 jaar oud heeft een hypotheek die hij wil aflossen doormiddel van maandelijks inleg en dit geld wordt belegd. Ook wil hij bij zijn overlijden voor zijn vrouw direct een uitkering van 200.000,-- om de hypotheek af te lossen.Kassa zocht uit wat de kosten waren van het allergoedkoopste mogelijkheid binnen Nederland. Ze kwamen uit op een overlijdensrisicoverzekering van Bouwfonds en een beleggingsfonds van SNS-Bank.
Zwitserleven was over een periode van 30 jaar 92,22 duurder dan deze allergoedkoopste oplossing. Dus 0,26 per maand. Dat kan je dus geen woekerpolis noemen. Maar dan komt het! SNS was 3562,-- duurder, De Hypotheker 12.635,--, Nationale Nederlanden 20.477,-- , Achmea (onderdeel van de Rabobank) was zelfs 28.855,-- duurder.

Heb ik een woekerpolis?

Die kans is groot. Er zijn er 6,5 miljoen beleggingsverzekeringen afgesloten bij ruim 4 miljoen huishoudens. Veel van deze verzekeringen kenmerken zich door hoge en onduidelijke kosten, die ten koste gaan van het beleggingsresultaat. Vandaar de term woekerpolis. Kifid heeft op zijn site een overzicht van beleggingsverzekeringen. Die lijst is niet compleet - het gaat om honderden producten van tientallen verzekeraars - omdat verzekeraars de gegevens vrijwillig aanleveren. Bovendien zijn niet alle verzekeringen op de lijst per se woekerpolissen. Bij sommige producten zijn weinig kosten ingehouden. Overigens is weinig een relatief begrip. Ombudsman Wabeke vindt 2,5% kosten per jaar aanvaardbaar. Stel dat het gemiddeld rendement op aandelen 6% is, dan blijft er voor u slechts 3,5% over. Dat scheelt uiteindelijk tientallen procenten.

Wat moet ik doen?
Om te beginnen uw rechten veiligstellen door een stuitingsbrief aan uw verzekeraar te sturen. Daarmee geeft u aan dat u vermoedt dat u een woekerpolis heeft en dat u de verzekeraar aansprakelijk stelt voor eventuele schade. De stuitingsbrief moet voorkomen dat u klacht verjaart, al is onduidelijk wanneer de verjaringstermijn ingaat en hoe lang die termijn precies is.

Wat moet ik niet doen?
Papieren tekenen waarin u afstand doet van eventuele rechten op een schadeclaim, zelfs al is uw verzekering al tot uitkering uitgekomen. Ook dan kunt u nog een schadeclaim indienen.

Moet ik me aansluiten?
Er zijn twee stichtingen die opkomen voor de belangen van woekerpolishouders: Verliespolis (Vereniging Eigen Huis, Vereniging Effectenbezitters en Consumentenbond) en Woekerpolis Claim (van Consument en Geldzaken). Voor euro 25 respectievelijk euro 29,95 sluit u zich aan bij deze stichtingen, die proberen tot een collectieve schadevergoeding te komen. U profiteert waarschijnlijk ook van een collectieve regeling als u zich niet aansluit. De macht van de stichtingen is echter afhankelijk van hun getal. Ze vertegenwoordigen samen inmiddels 150.000 consumenten. "Free-rider"-gedrag lijkt gezien de duizenden euro`s die met de woekerpolissen zijn gemoeid, verkeerde zuinigheid.

Of moet ik zelf procederen?
Dat kan slim zijn. Sommige juristen wil op no cure, no pay-basis individuele polishouders bijstaan. Als er wordt uitbetaald, nemen ze wel een forse hap uit uw schadevergoeding. U kunt ook per uur betalen. Er zijn veel advocatenkantoren die zich op de woekerpolismarkt werpen. Een individuele zaak kan voordeliger zijn, zoals is gebleken bij de aandelenlease. Daar staan hoge kosten tegenover en de kans op een mislukking.

Kan ik mijn tussenpersoon aansprakelijk stellen?
Mogelijk wel. Ook daar zijn standaardbrieven voor. Maar de tussenpersoon is minder goed aanspreekbaar voor de consument dan de verzekeraar. Vaak bestaan tussenpersonen die u de verzekering hebben verkocht niet eens meer. Mocht het tot een schadevergoeding van verzekeraars komen, dan gaan die ongetwijfeld een deel van de kosten afwentelen op de tussenpersonen.

Wat is de stand van zaken?
De woekerpolisaffaire speelt al bijna twee jaar, maar begint langzaam tot een kookpunt te geraken. Het overleg tussen Verliespolis en Nationale-Nederlanden en Fortis is stukgelopen. Verliespolis begint een rechtszaak tegen deze twee verzekeraars en had al drie klachten bij Kifid lopen tegen Delta Lloyd. Woekerpolisclaim heeft eveneens zaken lopen tegen Nationale- Nederlanden en Fortis en een klacht bij Kifid tegen Interpolis. Minister Bos van Financiën komt een dezer dagen met een nader onderzoek van een aantal concrete beleggingsproducten, terwijl ook de Autoriteit Financiële Markten bezig is met een onderzoek.

Wat heb ik daar allemaal aan?
Op korte termijn: niets. Als het op rechtszaken aankomt, gaat het jaren duren voordat er een definitieve uitspraak van de hoogste rechter is. Bij Kifid zijn inmiddels een kleine 500 klachten ingediend die nog niet zijn behandeld door de klachtencommissie. Onduidelijk is wanneer dat gaat gebeuren en welke gevolgen dat zal hebben. De kans op een lang slepende affaire is groot, omdat de financiële belangen immens zijn. De Wabeke-aanbeveling, die de consumentenvertegenwoordigers niet bevredigend vinden, zou de verzekeraars al euro 2 mrd gaan kosten. Als u een polis heeft lopen bij een andere verzekeraar dan waar nu tegen wordt geprocedeerd, hoeft u zich geen zorgen te maken. Als er eenmaal jurisprudentie is, geldt die voor alle verzekeraars.

No comments:

Post a Comment