Thursday, December 20, 2007

De aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u slechts rente over het geleende bedrag.

Banken financieren over het algemeen maximaal 75 tot 100 % van de executiewaarde van de woning aflossingsvrij, soms zelfs tot 125%. De executiewaarde is het bedrag dat een woning bij gedwongen verkoop zal opbrengen. Dit komt ongeveer overeen met ca. 85 % van de normale marktwaarde. De verstrekken wil zo snel mogelijk zijn geld terug en voert het verkoopproces minder nauwkeurig dan een normale huiseigenaar. Vaak worden huizen geveild en daar valt de prijs vaak laag uit, door de vele huisjesmelkers die de panden zo goedkoop mogelijk proberen te krijgen.

Het totale hypotheekbedrag kan ook uit een combinatie van een aflossingsvrije lening met een lening, waarbij wel afgelost wordt (lineair, annuïteit, levenhypotheek, spaarhypotheek etc.) bestaan.

Het voordeel van geheel of gedeeltelijk aflossingsvrij financieren is, dat de maandlast laag is, er wordt immers niet of weinig afgelost. Nadeel is dat er minder eigen vermogen opgebouwd wordt. Sinds 1 januari 2001 is bovendien de hypotheekrente nog maar 30 jaar aftrekbaar. Daarom is voorzichtigheid geboden bij een te groot aflossingsvrij deel. Na 30 jaar gaat voor het restant van de hypotheek de netto maandlast immers fors omhoog. Men gaat er vaak eigenlijk vanuit dat waarde van het huis dusdanig gestegen is dat het aflossingsvrije deel van de financiering met de overwaarde afgelost kan worden.

No comments:

Post a Comment