Monday, March 17, 2008

De VVE (Vereniging Van Eigenaren)

Als je op zoek bent naar een huis zie je vaak staan: VVE actief of slapende VVE, dat zil binnenkort veranderen want vanaf mei 2008, is het verplicht om een VVE voor een appartementencomplex danwel gesplitst huis te hebben.

Wat is een Vereniging van Eigenaren?

De afkorting VvE staat zoals reeds gemeld voor Vereniging van Eigenaren. Een VVE verzorgt het beheer van gebouwen die door een notariële akte van appartementen - bijvoorbeeld woningen - zijn gesplitst.

De eigenaren kopen een zogenaamd appartementsrecht, daarmee zijn ze bij wet verplicht lid van de VvE, met alle rechten en verplichtingen die daarbij horen.

Koopt u een appartement, dan bent u niet alleen eigenaar van uw privé-gedeelte. U bent ook eigenaar van de gemeenschappelijke ruimten en installaties. Samen met de andere mede-eigenaren heeft u de verantwoordelijkheid voor het hele gebouw. Alle eigenaren beslissen bijvoorbeeld samen over het onderhoud van de buitenzijde van het gebouw. En over het beheer van de gemeenschappelijke ruimte en installaties.

Bij het aankopen van een huis is het altijd verstandig om het te kopen pand bouwkundig te inspecteren, vergeet hierbij niet de onderdelen waarvan u medeeigenaar bent! Hier bent u straks namelijk ook verantwoordelijk voor. Denk aan een parterr-appartement in mooi historisch-pand dus ook aan het dak, als dat op instorten staat kunt u er donder op zeggen dat u op korte termijn voor hoge reparatiekosten komt te staan.

VVE Bestuur

Voor het besturen en beheren van een VvE is een aantal regels vastgelegd in de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement. Wettelijk gezien heeft iedere VvE een bestuurder nodig. Een bestuurder houdt zich bezig met het dagelijks beheer en met de administratieve en technische afhandeling van zaken. De splitsingsaktie geeft een verdeling van de lasten en het eigendom van het pand weer. Stel een appartementencomplex bestaan uit 48 appartementen van dezelfde afmetingen. Dan bent u voor 1/48e eigenaar en dus verantwoordelijk voor het volledige gebouw.

Op het moment dat je het huis wil kopen kun je de notulen en de splitsingsakte inzien en daar bepalingen die bijvoorbeeld het materiaal dat je op je vloer mag gebruiken bijvoorbeeld aankaarten. In oude panden is het bijvoorbeeld niet toegestaan om een houten vloer te plaatsen in verband met geluidsoverlast. Het saldo van de VVE reserveringen wordt hierin ook weergegeven, hier kun je zien of er al fors gespaard is voor gepland onderhoud of dat de servicekosten te laag zijn en dat je als appartementseigenaar nog flink moet bijbetalen op het moment dat bijvoorbeeld de kozijnen geschilderd worden.

De VVE is dus zeker iets om rekening mee te houden op het moment dat je een huis koopt!

No comments:

Post a Comment