Monday, July 21, 2008

Prijsstijging koopwoningen Juni vrijwel onveranderd

De verkochte bestaande koopwoningen waren in juni gemiddeld 2,8 procent duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder was de toename 2,9 procent. De prijsstijging is na februari 2008 duidelijk teruggelopen, zo blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen.

Alle woningtypen (vrijstaande huizen, rijtjeshuizen, appartementen) waren in juni duurder dan een jaar eerder. De grootste prijsstijging deed zich wederom voor bij appartementen, deze waren 3,8% duurder dan in juni 2007.

Huizen in de categorie Twee-onder-een-kapwoningen stegen met 2,2 procent het minst in prijs. Met uitzondering van Zeeland lagen de prijzen in alle provincies hoger dan een jaar eerder.

Vergeleken met mei dit jaar stegen de prijzen van bestaande koopwoningen in juni met 0,4%. De grootste stijging deed zich voor in Limburg. In vier van de twaalf provincies daalden de prijzen van mei op juni, het meest in Zeeland.

In juni wisselden slechts 16000 bestaande woningen van eigenaar. Dat is bijna 10% minder dan een jaar eerder. Het aantal verkochte huizen was bij alle woningtypen lager dan in juni 2007. Het lijkt erop te wijzen dat de kopers erg huiverig zijn.

Van maand tot maand kan het aantal verkochte woningen sterk wisselen hier is ook een seizoensinvloed in te herkennen. Ook over een langere periode was er echter een afname. In het eerste halfjaar van 2008 was het aantal verkochte bestaande koopwoningen 7% lager dan in de eerste helft van 2007.

De kopers lijken huiverig om in te stappen en huizen in onpopulaire omgevingen staan nog langer te koop. De stijgende hypotheekrente en de koopkrachtdaling zullen geen positieve invloed op de huizenmarkt hebben.

Tuesday, July 8, 2008

Hypotheekrenteaftrek, kans of bedreiging?

Het verleden wijst uit dat het afschaffen/inperken van den hypotheekrenteaftrek grote gevolgen kan hebben voor de economie.

In 1991 werd in Zweden de hypotheekrenteaftrek ingeperkt tot 30%, waar het eerst was gemaximeerd op 90% .

Een grote recessie was het gevolg. Huishoudens konden hun hypotheek niet meer betalen. Of moesten noodgedwongen hun huis verkopen omdat hun woning niet meer genoeg waard was als onderpand.

In ons land is de hypotheekrenteaftrek ingevoerd om eigen woningbezit te stimuleren.
Al geruime tijd gaat het in ons land in de politiek over de hypotheekrenteaftrek. De meningen hierover zijn sterk verdeeld.

Ook houdt het de huizenbezitters bezig: Worden hun woningen minder waard op den duur?
De starters zijn huiverig, omdat de netto-lasten flink zullen stijgen. Wat ze niet weten is dat als de huizenprijzen dalen dat ze ook minder hoeven te lenen?

Cijfers wijzen uit dat bijna 70% van de uitbetaalde hypotheekrenteaftrek naar de hogere inkomens gaat. De hogere inkomens profiteren dus het meeste van eigenwoning bezit. Dit is in beginsel niet de bedoeling van de hypotheekrenteaftrek.

Is het slim om te wachten met het kopen van een (eerste) woning?
Het is niet duidelijk wanneer en in welke vorm de hypotheekrenteaftrek gaat veranderen. Ik denk dat de fase van je leven waarin je je bevindt en de behoeftes die daar bij passen belangrijker zijn.

Zweden is een goede les geweest in hoe het niet moet. Niemand hoeft te vrezen voor drastische veranderingen op korte termijn. Alles gaat stukje bij beetje zodat de economie er zo min mogelijk onder lijdt.

Thursday, July 3, 2008

Vooruitzichten woningmarkt versomberen verder

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is op een dieptepunt beland. De Marktindicator die dat meet heeft een waarde van 82 bereikt, terwijl 100 de neutraalwaarde is. Dat maakt de Vereniging Eigen Huis (VEH) bekend.

De Eigen Huis Marktindicator meet maandelijks, sinds april 2004, de bereidheid van mensen om een woning te kopen. Consumenten zijn negatiever gestemd door het hoge prijsniveau van
woningen, de hoge hypotheekrente en een krapper budget.

Volgens de VEH zijn de gevolgen van het sterk gedaalde consumentenvertrouwen in veel regio’s zichtbaar doordat er meer huizen te koop staan. Bovendien blijft het ‘te koop’ bord langer staan en doet zich op verschillende plaatsen een lichte prijsdaling voor.

Afgelopen vrijdag liet de Vereniging Eigen Huis weten dat de verkochte bestaande koopwoningen in mei gemiddeld 2,9 procent meer kostten dan in dezelfde maand een jaar eerder. Een prijsstijging onder de drie procent is sinds het begin van 1996 slechts twee keer eerder voorgekomen. Na februari dit jaar is de prijsstijging steeds verder afgezwakt.
Bovendien wisselden bijna 14.000 bestaande woningen van eigenaar, ruim 20 procent minder dan in mei 2007. Appartementen vormden een uitzondering, hiervan werden er bijna 11 procent meer verkocht dan vorig jaar.

De huizenprijzen stegen in mei en juni nog licht, maar de groei staat in schril contrast met voorgaande jaren waarin maandelijks groeicijfers van ruim vier procent te zien waren. In mei stegen de gemiddelde prijzen voor het eerst sinds 1996 minder dan drie procent.

Verschillen
Er zijn grote verschillen in prijsontwikkelingen. In Haarlem werden in juni huizen gemiddeld 19 procent duurder. In Amsterdam namen de prijzen met 16 procent. In Arnhem daalden de prijzen met 3 procent.

Lasten
De vereniging denkt dat de ontwikkeling van de hypotheekrente en de lasten van huishoudens bepalend zullen zijn voor de verdere ontwikkelingen op de woningmarkt.

Somber
Volgens een enquête van de huizensite Huislijn.nl ziet 75 procent van de potentiële huizenkopers de toekomstige prijsontwikkeling somber in. Ook Huislijn verwijst naar stijgende rentes en voegt daaraan toe dat strengere kredieteisen van banken dit effect nog versterken.