Thursday, March 27, 2008

Een nieuwe badkamer

Net als bij een keuken kun je op het kopen van een nieuwe badkamer flink wat geld besparen. Het aanschaffen van een badkamer kan behoorlijk prijzig zijn, maar ook hier liggen de marges weer hoog! Een badkamerverkoper (de broer van de keukenverkoper) is wel een goede ondersteuning bij het indelen van de badkamer.

Plaats je de badkamer in een huis waar je de rest van je leven (of in ieder geval nog een behoorlijke tijd) wilt wonen, richt dan de badkamer in naar je smaak. Ben je van plan je huis op een korte termijn (3-5 jaar) te verkopen. Denk er dan aan dat het in je voordeel kan werken bij de verkoop van je huis dat je badkamer een breed publiek aanspreekt. Neem een zogenaamde courante badkamer. Informeer bij een makelaar waar op gelet wordt bij het aanprijzen van een huis en welke specifieke badkamerfactoren een rol spelen.

Neem de tijd voor het indelen en inrichten van de badkamer en denk alles goed door. Hoe ziet het badkamergebruik in uw huishouden eruit. Moeten er vaak meerdere mensen tegelijk gebruik maken van de badkamer? Kies dan voor een indeling die dit toelaat.

Kijk goed naar de eigenschappen van bijvoorbeeld de wasbakkken het bad, de kranen de douche. Zijn de wasbakken groot genoeg? Is het bad van acryl of van metaal? Baden lijken allemaal hetzelfde maar de effectieve zitruimte in een bad kan nogal verschillen, let hier op.

Ga je voor een normaal of voor een hangend toilet? Vooral bij schoonmaken is een hangend toilet hygienischer. Schoonmaken ook zeker een belangrijk element van je badkamer, al zijn er dan nog zoveel anti-kalk producten op de markt, last van kalk-aanslag krijg je toch. Kijk dus goed of je geen onbereikbare randjes hoekjes, gaatjes in je badkamer hebt die later voor ergernis kunnen zorgen.

Een dure factor bij een nieuwe badkamer is vaak de arbeid. Ga op zoek naar een goede aannemer of plaats een opdracht op werkspot.nl, hier kun je referenties zien van aannemers en bieden de aannemers tegen elkaar op! Let er op dat je het leidingwerk goed laat doen. Als je tegels er in een later stadium weer af moeten ivm met een lekkage ben je uiteindelijk nog duurder uit. Nog goedkoper is natuurlijk als je het zelf doet.

Het loomt ook om materiaal voor je droombadkamer zelf in te komen, verdiep je goed in wat er te krijgen is. Webwinkels zijn ook hier weer veel goedkoper dan dure badkamerzaken, ook pingelen behoort hier tot de opties. Stel een pakket samen van alles wat je nodig hebt en vraag offertes aan bij diverse aanbieders en laat ze tegen elkaar opbieden. Voor kranen etc doe je er goed aan om eens bij nl.hudsonreed.com te kijken, goede prijzen voor prima kwaliteit.

Veel succes bij het vinden van uw ideale badkamer!

Stijging van woonlasten in 2008

Nederlandse Huiseigenaren zijn dit jaar +/- 80 euro meer kwijt aan extra woonlasten. De grootste oorzaak van de verhoging zijn de gestegen belastingen, zoals het eigenwoningforfait en de overdrachtsbelasting. De Woonlastenmonitor die dit jaar voor het eerst is verschenen geeft dat aan.

In opdracht van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft het Groningse centrum voor onderzoek van de economie van lagere overheden, de monitor opgesteld.

Extra woonlasten
Bijkomende woonlasten zijn de kosten naast de hypotheekrente, zoals heffingen op water, energiekosten, riolering en waterschapslasten. Van alle kosten die woningeigenaren jaarlijks kwijt zijn, gaat 51 procent op aan de hypotheek. Van de overige woonlasten wordt 45 procent opgelegd door de rijksoverheid. De 80 euro die een gemiddeld huishouden meer kwijt zal zijn aan bijkomende kosten gaat voor 79 procent naar het Rijk. Het gaat in hoofdzaak om gestegen belastingtarieven veroorzaakt door hogere huizenprijzen. Slechts 14 procent, rekende het Coelo uit, gaat naar gemeenten en 7 procent van de 80 euro vloeit in de kas van de waterschappen. Energie en waterlasten komen ook voor een groot deel ten bate van de lokale overheden daar zij vaak grootaandeelhouders zijn in de exploiterende bedrijven.

Kleine rol voor OZB
De Onroerend Zaak Belasting speelt nauwelijks een rol bij de stijging van woonlasten, volgens het Coelo. Gemiddeld betalen huiseigenaren dit jaar maar 6 euro meer aan OZB. Gemeenten hebben de OZB-tarieven verlaagd als compensatie voor de gestegen woningprijzen. De VNG benadrukt overigens dat de 80 euro een gemiddelde is. Ieder huishouden kan hiervan afwijken door bijvoorbeeld de gezinssituatie of de woninglocatie.

Protesteer!
Als huiseigenaar kun je bezwaar aantekenen tegen de lasten die je opgelegd worden, pluis alles altijd goed na en teken waar mogelijk bezwaar aan. De hoogte van de WOZ wordt bepaalde door de waarde van huizen die bij je in de buurt verkocht zijn, controleer goed of die niet te hoog zijn te opzichte van je eigen woning.

Monday, March 17, 2008

De VVE (Vereniging Van Eigenaren)

Als je op zoek bent naar een huis zie je vaak staan: VVE actief of slapende VVE, dat zil binnenkort veranderen want vanaf mei 2008, is het verplicht om een VVE voor een appartementencomplex danwel gesplitst huis te hebben.

Wat is een Vereniging van Eigenaren?

De afkorting VvE staat zoals reeds gemeld voor Vereniging van Eigenaren. Een VVE verzorgt het beheer van gebouwen die door een notariële akte van appartementen - bijvoorbeeld woningen - zijn gesplitst.

De eigenaren kopen een zogenaamd appartementsrecht, daarmee zijn ze bij wet verplicht lid van de VvE, met alle rechten en verplichtingen die daarbij horen.

Koopt u een appartement, dan bent u niet alleen eigenaar van uw privé-gedeelte. U bent ook eigenaar van de gemeenschappelijke ruimten en installaties. Samen met de andere mede-eigenaren heeft u de verantwoordelijkheid voor het hele gebouw. Alle eigenaren beslissen bijvoorbeeld samen over het onderhoud van de buitenzijde van het gebouw. En over het beheer van de gemeenschappelijke ruimte en installaties.

Bij het aankopen van een huis is het altijd verstandig om het te kopen pand bouwkundig te inspecteren, vergeet hierbij niet de onderdelen waarvan u medeeigenaar bent! Hier bent u straks namelijk ook verantwoordelijk voor. Denk aan een parterr-appartement in mooi historisch-pand dus ook aan het dak, als dat op instorten staat kunt u er donder op zeggen dat u op korte termijn voor hoge reparatiekosten komt te staan.

VVE Bestuur

Voor het besturen en beheren van een VvE is een aantal regels vastgelegd in de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement. Wettelijk gezien heeft iedere VvE een bestuurder nodig. Een bestuurder houdt zich bezig met het dagelijks beheer en met de administratieve en technische afhandeling van zaken. De splitsingsaktie geeft een verdeling van de lasten en het eigendom van het pand weer. Stel een appartementencomplex bestaan uit 48 appartementen van dezelfde afmetingen. Dan bent u voor 1/48e eigenaar en dus verantwoordelijk voor het volledige gebouw.

Op het moment dat je het huis wil kopen kun je de notulen en de splitsingsakte inzien en daar bepalingen die bijvoorbeeld het materiaal dat je op je vloer mag gebruiken bijvoorbeeld aankaarten. In oude panden is het bijvoorbeeld niet toegestaan om een houten vloer te plaatsen in verband met geluidsoverlast. Het saldo van de VVE reserveringen wordt hierin ook weergegeven, hier kun je zien of er al fors gespaard is voor gepland onderhoud of dat de servicekosten te laag zijn en dat je als appartementseigenaar nog flink moet bijbetalen op het moment dat bijvoorbeeld de kozijnen geschilderd worden.

De VVE is dus zeker iets om rekening mee te houden op het moment dat je een huis koopt!

Monday, March 3, 2008

Huis kopen: Bodemverontreiniging

Bij het aankopen moet u op allerlei zaken letten, als koper hebt u rechten maar ook zeker plichten. U bent verplicht gedegen onderzoek te doen naar het huis dat u aankoopt. Een onderdeel daarvan is het onderzoeken of er sprake is van bodemverontreiniging. Hoewel de verkoper de plicht heeft eventuele verontreiniging of onzekerheden op dit gebied te melden is het raadzaam hier onderzoek naar te doen.

Dat onderzoek kun je op bepaalde manieren doen, je kunt bij de makelaar of verkopende partij navragen of er een eventuele olietank aanwezig is of dat er eventuele historische gegevens zijn over verontreiniging of misschien zelfs een KIWA certificaat.

Voor alle olietanks die verwijderd zijn na 1998 is een KIWA certificaat verplicht. Het KIWA certificaat garandeerd dat de olietank op een zorgvuldige wijze verwijderd is en dat de omliggende grond ook vervangen is. Uw gemeente of het kadaster heeft ook een loket waar u terecht kunt met vragen over de bodemkwaliteit van het te kopen of te verkopen huis.

U kunt altijd nog een bodemonderzoek uit laten voeren, en dat is een behoorlijk prijzige aangelegenheid. Raadpleeg daarom eerst de gemeente en als er vanuit de gemeente twijfel is over de kwaliteit van de grond, houd er dan rekening mee dat een zeer prijzige sanering voor u als toekomstige huiseigenaar in het verschiet ligt.

Vraag dus altijd goed door aan de verkoper, doe onderzoek bij de gemeente en het kadaster en vraag naar certificaten.

Huis kopen: bodemveronteiniging

Bij het aankopen moet u op allerlei zaken letten, als koper hebt u rechten maar ook zeker plichten. U bent verplicht gedegen onderzoek te doen naar het huis dat u aankoopt. Een onderdeel daarvan is het onderzoeken of er sprake is van bodemverontreiniging. Hoewel de verkoper de plicht heeft eventuele verontreiniging of onzekerheden op dit gebied te melden is het raadzaam hier onderzoek naar te doen.

 

Dat onderzoek kun je op bepaalde manieren doen, je kunt bij de makelaar of verkopende partij navragen of er een eventuele olietank aanwezig is of dat er eventuele historische gegevens zijn over verontreiniging of misschien zelfs een KIWA certificaat.

 

Voor alle olietanks die verwijderd zijn na 1998 is een KIWA certificaat verplicht. Het KIWA certificaat garandeerd dat de olietank op een zorgvuldige wijze verwijderd is en dat de omliggende grond ook vervangen is. Uw gemeente of het kadaster heeft ook een loket waar u terecht kunt met vragen over de bodemkwaliteit van het te kopen of te verkopen huis.

 

U kunt altijd nog een bodemonderzoek uit laten voeren, en dat is een behoorlijk prijzige aangelegenheid. Raadpleeg daarom eerst de gemeente en als er vanuit de gemeente twijfel is over de kwaliteit van de grond, houd er dan rekening mee dat een zeer prijzige sanering voor u als toekomstige huiseigenaar in het verschiet ligt.

 

Vraag dus altijd goed door aan de verkoper, doe onderzoek bij de gemeente en het kadaster en vraag naar certificaten.

 

 

 

 

Verkooptrucs voor uw huis

Huizen kunnen soms erg lang te koop staan, de gemiddelde tijd dat een huis te koop staat schommelt nog steeds rond een half jaar. Met de vele huizenprogramma’s die je tegenwoordig de revue ziet passeren merk je dat er veel verkooptrucs zijn.

 

De kans dat je je huis zo snel mogelijk verkoopt vergroot je naarmate het huis aantrekkelijk is voor een zo groot mogelijk publiek. De prijsklasse van een huis speelt ook een belangrijke rol hierin. Hoe hoger de prijsklasse, hoe kleiner de groep potentiele kopers. Bedenk je waarnaar jezelf kijkt als je een huis binnenloopt, de kwalieit van het sanitair, de badkamer de keuken, de kozijnen, etc, hier kijkt een potentiele koper ook naar. Hoe mooi jij die prachtige muurschildering in je woonkamer ook vindt, hier zit niet iedereen op te wachten. Als je je huis graag wil verkopen probeer dan je huis zo neutraal mogelijk te presenteren.

 

Zorg ervoor dat alles er verzorgd uitziet, dat straalt uit dat u in de jaren dat u in het huis gewoond hebt ook goed voor het huis gezorgd hebt, zorg dat het aanrecht leeg is, de tuin opgeruimd en de bedden opgemaakt. Denk aan ‘Hotelkamer’-staat.

 

Rare kleuren in je keuken en je Badkamer kunnen op het moment van aanschaffen heel hip en leuk zijn, maar laten we eerlijk zijn, lime-groen is lang niet zo hip meer als dat het was en kan dus ook veel potentiele kopers afschrikken.

 

Niet iedereen is gediend van huisdieren, en hoe schattig het ook is, dat de hond zelf de deur open kan doen, de krassen die het achterlaat kan en verkoper behoorlijk afschrikken. En dan hebben we nog niet gesproken over de luchtjes die huisdieren achterlaten.

 

De cliche-appeltaart in de oven en de lucht van verse koffie wordt niet door iedereen onderschreven vooral niet door makelaars. Dat is niet vreemd want wat zou de toegevoegde waarde van het gebruiken van een prijzige makelaar nog zijn? Bedenk je dat luchtjes bij het verkopen van eten / kleding / auto’s veelvoudig gebruikt worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keukenverkopers zijn niet uw vrienden

Keukenverkopers, Meubelverkopers, Autoverkopers ze hebben allemaal hetzelfde doel: zoveel mogelijk verkopen. Waarom? Omdat ze per vaak per verkochte keuken provisie ontvangen.

Als naive koper wordt je al snel overrompeld door de gelikte trucs van deze verkopers. Op het moment dat je bekend met de aanpak van verkopers herken je al heel snel de aanpak die ze hanteren.

Hieronder een lijstje van de trucs die de keukenverkopers kunnen hanteren om u een keuken aan te smeren.

1) Ze zullen zich zo symphatiek mogelijk richting u opstellen, u hebt het idee een goede en speciale behandeling te ontvangen. Uiteindelijk bent een wandelende portemonnee en zal deze verkopen proberen u een zo duur mogelijke keuken aan te smeren.

2) Keukenverkopers bieden altijd korting, er zit een enorme marge op keukens en de verkopers zullen al altijd een behoorlijke korting bieden om u over de streep te trekken. Ze zullen altijd zeggen dat de korting eenmalig is en even op een andere plek overleggen met zijn manager om u nog meer het idee te geven dat u speciaal bent en dat niemand anders een dergelijke korting ontvangt. Dat is niet zo, een dergelijke truuc wordt bij iedereen uitgevoerd.

3) Keukenverkopers zullen ook altijd uw budget willen weten, uiteraard wilt u minder uitgeven dan u maximaal te besteden hebt, maar de verkopers gaan hun best doen om zoveel mogelijk provisie aan u te verdienen. De verkoper zal ook proberen de meest dominante partij proberen te beinvloeden.

4) Extra’s worden ook veel gebruikt in folders en reclame’s om u te lokken, laat u hierdoor niet foppen. Het betreft vaak goedkope dingen waar u eigenlijk niets aan heeft. Vraag uzelf af, als ze zoveel kunnen weggeven hoeveel verdienen ze dan wel niet op een keuken.

5) Op het moment dat u te kennen hebt gegeven dat u interesse hebt in de keuken, zal de verkoper u onder druk proberen te zetten. Zinnetjes “De aanbieding is alleen vandaag geldig”, zullen de revue passeren. De sfeer van gesprek kan ook omslaan, waardoor je je bijna gedwongen voelt om de keuken te kopen. Laat je niet intimideren, zolang u niets tekent is er werkelijk niets wat u aan de keuken bindt.

Wees alert op de bovenstaande zaken en bezoek meerdere zaken indien u van plan uw keuken bij een dergelijke zaak aan te schaffen. Bespreek goed met uw partner dat u enkel gaat informeren en maak goed afspraken over dat u niet direct een beslissing gaat nemen.

Controleer goed de offerte voordat u tekent en vergelijk zeker een aantal offertes. Bekijk goed wat u nodig hebt in uw keuken en laat u geen onnodige zaken aansmeren. Informeer goed naar de specificaties van de keuken wat betreft luchtafvoer, decibel en energieverbruik dat kan verassingen in een later stadium voorkomen.

Als u tijd heeft, en u bent zelf een beetje handig overweeg dan op zijn minst om zelf de keuken te plaatsen en de onderdelen los bij elkaar te shoppen. Dan stopt u het grootste deel van de marge van de keukenverkoper in uw eigen zak, voor een leuke vakantie of iets anders!