Wednesday, October 8, 2008

Hoe veilig is mijn spaarhypotheek?

De spaarhypotheek wordt wel een van de veiligste hypotheekvormen genoemd. Maar hoe safe is een spaarhypotheek eigenlijk? De bevraagde banken weten niet of de garantie voor spaartegoeden van toepassing is op het spaardeel binnen deze hypotheken. Volgens De Nederlandsche Bank verschilt dat per spaarhypotheek.

In feite is een spaarhypotheek een aflossingsvrije hypotheek. Veelal via een levensverzekering wordt het bedrag bij elkaar gespaard, dat aan het einde van de looptijd nodig is om de hypotheek af te lossen.

Valt het gespaarde bedrag binnen een spaarhypotheek echter onder de garantie voor spaartegoeden?

De kersverse staatsbank ABN Amro verwijst voor een antwoord direct naar De Nederlandsche Bank. Zelf weet de woordvoerder van de ABN niet of het spaardeel van een spaarhypotheek onder de garantieregeling valt.

Ook de Rabobank reageert zeer kort op de vraag over de spaarhypotheken. Per e-mail antwoordt de bank: “Deze vraag over de werking van het depositogarantiestelsel kun je het beste voorleggen aan DNB als uitvoerder van het depositogarantiestelsel.”

De Nederlandsche Bank laat weten niet in algemene zin te kunnen zeggen of het spaardeel van een spaarhypotheek onder de garantieregeling valt. “Dit hangt van het product en dus van de hypotheekvoorwaarden af", stelt een woordvoerder. Aangezien de spaarcomponent van een spaarhypotheek doorgaans gekoppeld is aan een verzekering, zou het veelal niet onder de garantieregeling voor banken vallen. De verzekeringsbranche kent geen garantieregeling.
Net als DNB stelt ING dat in geval van faillissement de gehele portefeuille waarschijnlijk overgenomen wordt. Dan zou er voor de mensen met een spaarhypotheek niets veranderen.
Op de vraag of spaartegoeden binnen een spaarhypotheek onder de garantieregeling vallen, voor het geval de portefeuille niet wordt overgenomen, verwijst de bankverzekeraar naar DNB en de Nederlandse Vereniging van Banken.

De Hypotheker: “Het spaardeel van een spaarhypotheek valt niet onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent echter niet dat uw spaartegoed bij een eventueel faillissement van de bank of verzekeraar verdampt. Mochten zowel het spaardeel als de lening bij dezelfde partij lopen, dan is de kans dat het spaardeel wordt opgeëist in geval van faillissement nihil.”

Dit omdat de staat dergelijke partijen te belangrijk vindt voor het financiële stelsel om om te vallen. Mocht de overheid niet ingrijpen, dan is de kans het grootst dat het spaardeel wordt weggestreept tegen de lening.

Als het spaardeel van de hypotheek bij een aparte verzekeraar loopt die geen onderdeel is van de bank waarbij de hypotheek is afgesloten, dan verschilt de situatie. De Nederlandsche Bank wil de kans dat een verzekeringsmaatschappij failliet gaat zo veel mogelijk beperken. Daarom zal er in geval van dreigend faillissement alles aan gedaan worden om ervoor te zorgen dat de lopende verzekeringen (met het spaargedeelte van de spaarhypotheek) door een andere partij worden opgekocht. In dat geval blijft het gehele gespaarde bedrag in tact.
"Het is erg kwalijk dat deze onduidelijkheid bestaat," reageert de Consumentenbond. De bond vindt dat het aan de Nederlandsche Bank en de regering is om duidelijkheid te verschaffen over de spaarhypotheken.

Een woordvoerder van Independer zegt: “Voor een antwoord op de vraag of het spaardeel van een spaarhypotheek onder het garantiestelsel valt zou ik je ook doorverwijzen naar de DNB. Ik wil trouwens wel benadrukken dat spaarhypotheken een van de meest veilige hypotheken zijn die we kennen”.

Tevens meent Independer dat de overheid duidelijkheid moet geven over hoe het zit met een eventuele garantie op het spaardeel van spaarhypotheken. "Uit de hypotheekvoorwaarden kan de doorsnee consument dit niet destilleren."

Net als De Hypotheker geeft ook de SNS Bank aan dat het spaardeel van spaarhypotheken bij deze instelling niet onder het depositogarantiestelsel valt.

bron: z24.nl

Tuesday, October 7, 2008

CBS: Prijsstijging koopwoningen iets kleiner

Verkochte bestaande woningen waren in augustus 2008 gemiddeld 2,7 procent duurder dan een jaar eerder. Dit is de laagste prijsstijging van de afgelopen vijf jaar. Sinds september 2007 viel de prijsstijging elke maand lager uit, met uitzondering van februari en juli dit jaar. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen.

Alle woningtypen waren duurder dan een jaar eerder. De prijs van appartementen steeg met 3,1 procent het meest, die van vrijstaande woningen met 1,9 procent het minst. De huizenprijzen lagen in alle provincies hoger. In Friesland, Zeeland en Limburg waren de prijzen echter nauwelijks hoger dan een jaar eerder.

Vergeleken met juli 2008 stegen de prijzen van bestaande koopwoningen met 0,6 procent. De grootste stijging deed zich voor in Groningen. In Friesland, Flevoland, Utrecht en Zeeland daalden de prijzen van juli op augustus.

In augustus wisselden 15,5 duizend bestaande woningen van eigenaar, 21 procent minder dan in augustus 2007. Van alle woningtypen en in alle provincies liep het aantal transacties terug. In de eerste acht maanden van dit jaar was het aantal transacties bijna 9 procent lager dan in dezelfde periode van 2007.

Friday, September 26, 2008

Is mijn spaarhypotheek veilig bij een failissement van de verstrekker?

Door de kredietcrisis gaan steeds meer mensen vragen stellen over hun spaar- of beleggingspolis bij de hypotheek. Wat als de verzekeraar failliet gaat waarbij de polis is afgesloten?
Voor een verzekeringspolis geldt geen garantieregeling zoals bij spaargeld.


Er is wel een ‘opvangregeling’ van De Nederlandche Bank (http://www.dnb.nl/over-dnb/veelgestelde-vragen/vragen-over-verzekeringen/auto40285.jsp).
Dit klinkt natuurlijk leuk. In werkelijkheid zoekt de DNB alleen naar een andere verzekeraar die de verzekeringsportefeuille misschien wil overnemen. Deze zoektocht start al voordat een verzekeraar failliet wordt verklaard.

Stel dat een redding niet lukt. Wat is dan uw verzekeringspolis nog waard? In ieder geval heeft u geen garantie betreffende de waarde van de polis die door u is opgebouwd. Bij een faillissement vervallen namelijk de rechten van de polishouders.

Veel verschillende polissen
De toestand kan verder verschillen afhankelijk van uw soort polis.
Bij een beleggingspolis wordt de spaarpremie belegd in beleggingsfondsen. De door u opgebouwde waarde binnen uw verzekeringspolis komt echter bij een faillissement toe aan de verzekeraar. Dit is zelfs van toepassing, als u via uw beleggingspolis belegt in beleggingsfondsen van derde partijen. De verzekeraar is namelijk de juridisch eigenaar van de beleggingen.
Ditzelfde is ook van toepassing voor de traditionele levensverzekering. Hierbij is de winst van de polis afhankelijk van de maatschappijwinst. Op deze polissen zit dan wel een garantie bij het bereiken van de einddatum, maar deze wordt door het faillissement niet gehaald.
Tot slot de verpande spaarpolissen. Hierbij is de spaarhypotheek een mooi voorbeeld. De polis en de geldlening lopen nu bij dezelfde verzekeraar. Intern is er geen sprake van een polis, maar wordt de spaarpremie afgeboekt op de hypotheekschuld. In dit geval is niet zeker wat de gevolgen direct zijn. Wordt de polis als maatstaf genomen, dan verliest deze zijn waarde. Wordt echter naar de interne (boekwaarde) van de hypotheekschuld gekeken, dan is deze dus lager geworden.

Hier is dan wel sprake van een verrekening. U krijgt dan een lagere hypotheekschuld, wat als gevolg heeft dat u ook minder hypotheekrente fiscaal kan aftrekken. Mensen die in de toekomst nog gaan verhuizen, hebben als nadeel dat de bijleenregeling om de hoek komt kijken. De overwaarde bij verkoop is namelijk hoger geworden en deze moet verrekend worden met de nieuwe hypotheek.

In het verleden (bij de failliete bank Van der Hoop) heeft het Ministerie van Financiën in dit geval wel bepaald, dat de slachtoffers opnieuw een aftrekbare hypotheek ter grootte van oude hypotheek mochten afsluiten.

Of een poliswaarde geheel vervalt, is trouwens afhankelijk van het faillissement. Het kan best zo zijn dat een gedeelte van de poliswaarde, afkomstig van de failliete boedel, nog wordt uitgekeerd aan de polishouder.

Wordt de hypotheekschuld direct geind?
Wie alleen een hypotheekschuld heeft, zal zich op het eerste gezicht geen zorgen maken. In de voorwaarden van de geldgevers is niets terug te vinden over wat zij doen bij een faillissement. Het is wel zo dat de hypotheekschuld direct opeisbaar wordt na faillissement. In dit geval moet u dus direct gaan afrekenen en betekent dit dat u bij een andere geldgever een hypotheek moet regelen. Dit laatste kan een probleem opleveren als het inkomen of de waarde van de woning bijvoorbeeld is gedaald.

Het bovenstaande is dus mogelijk, maar lijkt in de praktijk onwaarschijnlijk. Vooral dat een failliete bank op stel en sprong bij al zijn klanten de hypotheekschuld gaat innen. Het is niet realistisch om van mensen zo snel zulke grote bedragen te vragen en het zal tot enorme economische onrust leiden. Waarschijnlijker is dat uw hypotheekschuld wordt doorverkocht aan een andere partij, of, indien die niet gevonden kan worden, dat de staat de schuld (tijdelijk) overneemt.

Tuesday, September 16, 2008

Pas op voor de verjaring van de claim van uw beleggingspolis!

Verzekerden die gedupeerd zijn door dure beleggingsverzekeringen moeten er op letten dat hun mogelijke claim niet verjaard. Daarvoor waarschuweb de Stichting Woekerpolisclaim en Vereniging Consument & Geldzaken . De organisaties roepen de gedupeerde polishouders op om een formele klachtenbrief naar hun verzekeraar te sturen om hun rechten veilig te stellen.

De verenigingen waarschuwen voor verjaring vanwege een uitspraak van de Hoge Raad. Die oordeelde onlangs dat de verjaring gaat lopen vanaf het moment dat bekend is dat de waarde van de beleggingspolis ver achterblijft ten opzichtte van de prognose. Aangezien in 2002 veel polissen in waarde zijn gedaald als gevolg van slechte prestaties op de beurs, begint in 2002 feitelijk ook de verjaringstermijn te lopen, stellen WPC en VCG. Het zou dus al kunnen dat u geen recht meer hebt op compensatie!

Verjaringstermijn: 5 jaar
De verjaringstermijn voor dit soort gevallen is vijf jaar. Dus in 2007 zullen waarschijnlijk veel van deze zaken verjaren. Anton Weenink, bestuurslid van VCG, waarschuwt polishoudersom niet te wachten op de uitkomst van het collectieve overleg met de verzekeraars. “Collectief overleg is belangrijk, maar kan verjaring van de claims niet stoppen. Polishouders moeten zelf hun rechten veiligstellen”.

Let er dus op dat uw claim niet verjaart!

Monday, August 11, 2008

Heb ik een woekerpolis?

Wat is een woekerpolis?

Een zogenaamde woekerpolis heeft 3 kenmerken,

  • Een spaarplan in aandelen, obligaties of vaste rente.
  • In de polis zit vaak een verzekering in die uitkeert bij overlijden.
  • In de polis zit vaak een verzekering die uitkeert bij arbeidsongeschiktheid

Waarom zijn die kosten zo hoog?

Niet bij iedereen zijn de kosten hoog maar het is wel logisch dat er kosten worden ingehouden. Kassa, het consumenten programma van de Vara heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar deze polissen en inderdaad zijn sommige verzekeraars schandalig duur. Er zijn zelfs kamervragen over gesteld.

Hoe is het in mogelijk dat verzekeraars maar woekerpolissen blijven aanbieden?Omdat door het belastingvoordeel wat te behalen is met deze polissen, ( eenmalig belastingvrij sparen tot 145.000 per persoon en maximale renteaftrek) het voor de meeste mensen nog altijd veel aantrekkelijker is dan je geld zelf beleggen, wat ook zeker niet kosteloos is. Bovendien moet daarover wel belasting worden betaald. En deze belasting in box3 kan voor voor een woning tot 290.000,-- oplopen naar maximaal 3000,-- per jaar. Elk jaar worden deze bedragen naar boven bijgesteld!

Voorbeeld
Een man van 30 jaar oud heeft een hypotheek die hij wil aflossen doormiddel van maandelijks inleg en dit geld wordt belegd. Ook wil hij bij zijn overlijden voor zijn vrouw direct een uitkering van 200.000,-- om de hypotheek af te lossen.Kassa zocht uit wat de kosten waren van het allergoedkoopste mogelijkheid binnen Nederland. Ze kwamen uit op een overlijdensrisicoverzekering van Bouwfonds en een beleggingsfonds van SNS-Bank.
Zwitserleven was over een periode van 30 jaar 92,22 duurder dan deze allergoedkoopste oplossing. Dus 0,26 per maand. Dat kan je dus geen woekerpolis noemen. Maar dan komt het! SNS was 3562,-- duurder, De Hypotheker 12.635,--, Nationale Nederlanden 20.477,-- , Achmea (onderdeel van de Rabobank) was zelfs 28.855,-- duurder.

Heb ik een woekerpolis?

Die kans is groot. Er zijn er 6,5 miljoen beleggingsverzekeringen afgesloten bij ruim 4 miljoen huishoudens. Veel van deze verzekeringen kenmerken zich door hoge en onduidelijke kosten, die ten koste gaan van het beleggingsresultaat. Vandaar de term woekerpolis. Kifid heeft op zijn site een overzicht van beleggingsverzekeringen. Die lijst is niet compleet - het gaat om honderden producten van tientallen verzekeraars - omdat verzekeraars de gegevens vrijwillig aanleveren. Bovendien zijn niet alle verzekeringen op de lijst per se woekerpolissen. Bij sommige producten zijn weinig kosten ingehouden. Overigens is weinig een relatief begrip. Ombudsman Wabeke vindt 2,5% kosten per jaar aanvaardbaar. Stel dat het gemiddeld rendement op aandelen 6% is, dan blijft er voor u slechts 3,5% over. Dat scheelt uiteindelijk tientallen procenten.

Wat moet ik doen?
Om te beginnen uw rechten veiligstellen door een stuitingsbrief aan uw verzekeraar te sturen. Daarmee geeft u aan dat u vermoedt dat u een woekerpolis heeft en dat u de verzekeraar aansprakelijk stelt voor eventuele schade. De stuitingsbrief moet voorkomen dat u klacht verjaart, al is onduidelijk wanneer de verjaringstermijn ingaat en hoe lang die termijn precies is.

Wat moet ik niet doen?
Papieren tekenen waarin u afstand doet van eventuele rechten op een schadeclaim, zelfs al is uw verzekering al tot uitkering uitgekomen. Ook dan kunt u nog een schadeclaim indienen.

Moet ik me aansluiten?
Er zijn twee stichtingen die opkomen voor de belangen van woekerpolishouders: Verliespolis (Vereniging Eigen Huis, Vereniging Effectenbezitters en Consumentenbond) en Woekerpolis Claim (van Consument en Geldzaken). Voor euro 25 respectievelijk euro 29,95 sluit u zich aan bij deze stichtingen, die proberen tot een collectieve schadevergoeding te komen. U profiteert waarschijnlijk ook van een collectieve regeling als u zich niet aansluit. De macht van de stichtingen is echter afhankelijk van hun getal. Ze vertegenwoordigen samen inmiddels 150.000 consumenten. "Free-rider"-gedrag lijkt gezien de duizenden euro`s die met de woekerpolissen zijn gemoeid, verkeerde zuinigheid.

Of moet ik zelf procederen?
Dat kan slim zijn. Sommige juristen wil op no cure, no pay-basis individuele polishouders bijstaan. Als er wordt uitbetaald, nemen ze wel een forse hap uit uw schadevergoeding. U kunt ook per uur betalen. Er zijn veel advocatenkantoren die zich op de woekerpolismarkt werpen. Een individuele zaak kan voordeliger zijn, zoals is gebleken bij de aandelenlease. Daar staan hoge kosten tegenover en de kans op een mislukking.

Kan ik mijn tussenpersoon aansprakelijk stellen?
Mogelijk wel. Ook daar zijn standaardbrieven voor. Maar de tussenpersoon is minder goed aanspreekbaar voor de consument dan de verzekeraar. Vaak bestaan tussenpersonen die u de verzekering hebben verkocht niet eens meer. Mocht het tot een schadevergoeding van verzekeraars komen, dan gaan die ongetwijfeld een deel van de kosten afwentelen op de tussenpersonen.

Wat is de stand van zaken?
De woekerpolisaffaire speelt al bijna twee jaar, maar begint langzaam tot een kookpunt te geraken. Het overleg tussen Verliespolis en Nationale-Nederlanden en Fortis is stukgelopen. Verliespolis begint een rechtszaak tegen deze twee verzekeraars en had al drie klachten bij Kifid lopen tegen Delta Lloyd. Woekerpolisclaim heeft eveneens zaken lopen tegen Nationale- Nederlanden en Fortis en een klacht bij Kifid tegen Interpolis. Minister Bos van Financiën komt een dezer dagen met een nader onderzoek van een aantal concrete beleggingsproducten, terwijl ook de Autoriteit Financiële Markten bezig is met een onderzoek.

Wat heb ik daar allemaal aan?
Op korte termijn: niets. Als het op rechtszaken aankomt, gaat het jaren duren voordat er een definitieve uitspraak van de hoogste rechter is. Bij Kifid zijn inmiddels een kleine 500 klachten ingediend die nog niet zijn behandeld door de klachtencommissie. Onduidelijk is wanneer dat gaat gebeuren en welke gevolgen dat zal hebben. De kans op een lang slepende affaire is groot, omdat de financiële belangen immens zijn. De Wabeke-aanbeveling, die de consumentenvertegenwoordigers niet bevredigend vinden, zou de verzekeraars al euro 2 mrd gaan kosten. Als u een polis heeft lopen bij een andere verzekeraar dan waar nu tegen wordt geprocedeerd, hoeft u zich geen zorgen te maken. Als er eenmaal jurisprudentie is, geldt die voor alle verzekeraars.

Switchen van Energieprovider loont!

Wilt u wisselen van energieleverancier, de meeste burgers moeten er nog steeds niet aan denken. Dat is niet zo raar: toen de energiemarkt in 2004 werd vrijgegeven, kregen overstappers te maken met administratieve chaos, spooknota's en andere soorten ellende.
Die tijd is nu als het goed is voorbij.

De problemen met switchen zijn grotendeels de wereld uit, constateert de Nederlandse Mededingingsautoriteit. 'Energiebedrijven hebben hun administratie inmiddels op orde en ook de afhandeling van klachten verloopt stukken beter,' aldus woordvoerder Harriët Garvelink.

Toch wisselde afgelopen jaar slechts 6 % van de huishoudens van energieleverancier. Zonde, want switchen kan flink wat geld schelen. Dat is te danken aan de forse concurrentiestrijd die al een tijdje woedt op de energiemarkt.

Buitenlandse aanbieders als Eon uit Duitsland en het Britse Centrica proberen met spectaculaire kortingsacties hun aandeel op de Nederlandse markt te vergroten. De andere energieleveranciers willen natuurlijk niet achterblijven. Met als gevolg: enorme kortingen.

Het grootste voordeel is te behalen door in te gaan op speciale aanbiedingen. Leveranciers doen die vaak alleen op prijsvergelijkingssites. Wie zich op gaslicht.com aanmeldt bij prijsvechter Energie:direct krijgt 190 euro op zijn rekening gestort. Eneco geeft op deze site een korting van 160 euro. Op energieprijzen.nl krijgen nieuwe klanten van Main Energie, een vrij nieuwe Nederlandse aanbieder, een eenmalige korting van 170 euro.

Potentiële switchers hoeven zich niet te laten afschrikken door onbekende namen: bedrijven die energie leveren, hebben een vergunning van de NMa. Zij voldoen dus aan de wettelijke eisen die in Nederland gelden voor energieleveranciers.

De NMa houdt niet alleen in de gaten of de energiebedrijven zich aan de regels houden, maar toetst ook prijsvergelijkingssites geregeld op hun betrouwbaarheid. 'Consumenten kunnen die sites gerust gebruiken,' zegt Garvelink van de NMa. Wie op een aanbieding wil ingaan, moet wel goed letten op de actievoorwaarden. Bijvoorbeeld of de leverancier een vast of een variabel tarief rekent en of het contract voor een of meerdere jaren geldt. Dit kan vervelend zijn bij een verhuizing.

Wisselen van energieleverancier is dus wel een wel heel makkelijke manier om geld te besparen. In de strijd om de consument stunten leveranciers op de energiemarkt met enorme kortingen.

Tips voor potentiële switchers.

Spooknota's
Angst voor spooknota's en administratieve chaos is onterecht. De dienstverlening van de leveranciers is sinds de liberalisering in 2004 sterk verbeterd, zegt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De toezichthouder voert regelmatig klanttevredenheidsonderzoeken uit. Daaruit blijkt dat de waardering voor bijvoorbeeld de klachtafhandeling is gestegen. Ook sturen meer bedrijven hun rekeningen op tijd.

Maar het kan nog beter, bijvoorbeeld met de informatie over aanbiedingen. De NMa heeft daarom onlangs regels opgesteld die leveranciers verplichten hun informatie inzichtelijker te maken. Want veel klanten zien nog steeds door de bomen het bos niet. HelpenOm meer inzicht te krijgen kunnen zij volgens de NMa gerust gebruikmaken van prijsvergelijkingssites. De NMa vergeleek er vier: Energieleveranciers.nl kwam als beste uit de bus, op de voet gevolgd door Gaslicht.com en energieprijzen.nl.

Op deze sites doen leveranciers vaak spectaculaire aanbiedingen die niet op hun eigen sites te vinden zijn. Voorbeeld: een klant van Eneco, Nuon of Essent betaalt jaarlijks gemiddeld 1108 euro aan energie. Wie via Gaslicht.com ingaat op de aanbieding van leverancier Energie:direct betaalt 781,02 euro per jaar, een verschil van 327 euro.

De korting bestaat uit twee delen: allereerst krijgen klanten eenmalig 190 euro op hun rekening gestort omdat ze nieuwe klant worden. Daarnaast besparen ze 137 euro op jaarbasis dankzij lagere stroomtarieven. BetrouwbaarheidOnbekende namen van leveranciers wil niet zeggen dat zij onbetrouwbaar zijn. De 42 energieleveranciers in Nederland hebben alle een vergunning, zij voldoen dus aan de wettelijke eisen die in ons land aan een energieleverancier worden gesteld.
Kijk wel goed naar de actievoorwaarden, van welke aanbieder dan ook. Geldt er bijvoorbeeld een vast of een variabel tarief, hoe lang is de looptijd van het contract en krijgt u groene of grijze stroom? De NMa geeft (op pagina 16) vijf tips voor het gebruik van energieprijsvergelijkingssites.

De site consuwijzer.nl ten slotte, een initiatief van onder meer de NMa, biedt consumenten praktische informatie over switchen van leverancier.

Energierekening wordt gemiddeld 144 euro hoger

Gebaseerd op de tarieven van juli 2008 betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 1 869 euro per jaar aan gas en elektriciteit. Dat is 144 euro meer dan in juli 2007 en een stijging van ruim 8 procent. De tarieven voor aardgas en elektriciteit worden mede bepaald door de ontwikkeling van de olieprijs in de voorgaande maanden. De gestegen olieprijzen in de eerste helft van dit jaar leiden nu ook tot een hogere energierekening.


Hieronder een overzicht van de opbouw van de kosten, je ziet dat belasting een behoorlijk deel uit maakt van de stijging. Met de complimenten van Grijs I. Persoonlijk vind ik het het meest schrijnend dat de energiebelasting niet direct wordt aangewend om nieuwe energiebronnen te promoten of te faciliteren. Daarnaast wordt er ook nog een groot deel van de winst van de bekende energiebedrijven direct doorgesluisd naar de lokale overheden, daar zij vaak de grootste aandeelhouders zijn.




Van de stijging is een bedrag van 102 euro toe te schrijven aan hogere leveringskosten voor gas. Btw en energiebelasting dragen voor 40 euro bij aan de stijging van de energierekening.

Ook de leveringskosten voor elektriciteit stegen. In januari 2008 werd de energiebelasting op gas en elektriciteit verhoogd en in juli 2008 is de energiebelasting op elektriciteit nogmaals verhoogd. De stijging van de energierekening is iets gedempt door een afname van de transportkosten voor aardgas. De transportkosten voor elektriciteit bleven vrijwel gelijk.

Helaas wordt het er allemaal niet goedkoper op, maar misschien is het wel de moeite waard om er dus thuis een sport van te maken te bezuinigen. Kijk hier voor bezuiningstips.

Wednesday, August 6, 2008

Verkooprijzen gemiddelde woning 12,5% Hoger dan WOZ-waarde

Bestaande koopwoningen zijn in het tweede kwartaal van 2008 verkocht tegen een prijs die gemiddeld 12,5 procent boven hun WOZ-waarde van 1 januari 2005 ligt. In West-Nederland was de verhouding tussen de verkoopprijs en WOZ-waarde het grootst. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek en het Kadaster.

Meeste woningen verhandeld boven hun WOZ-waarde
In het tweede kwartaal van 2008 was van 80 procent van alle verkochte koopwoningen de verkoopprijs hoger dan de getaxeerde WOZ waarde met peildatum 1 januari 2005. Bij een kwart van de woningen kreeg de verkoper zelfs een prijs die meer dan 20 procent boven de WOZ-waarde lag. Een verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs en WOZ-waarde van 0 tot 20 procent komt het meest voor, bij ruim de helft van alle verkooptransacties.

Verschil het grootst voor huizen in de Randstad
De prijzen van de in West-Nederland verkochte woningen lagen gemiddeld het meest boven hun WOZ-waarde. Woningen brachten hier bijna 15% meer op de waarde waarop ze getaxeerd zijn. Vooral de verschillen bij de appartementen en vrijstaande woningen waren in het westen groot. In Oost- en Zuid-Nederland lagen de verkoopprijs en de WOZ-waarde het dichtst bij elkaar. Daar waren de verkoopprijzen gemiddeld tussen de 9 en 10 procent hoger dan de WOZ-waarden.

Laagste huizenprijsstijging sinds jaren
In het tweede kwartaal van 2008 lag de verkoopprijs gemiddeld 12,5 procent boven de WOZ-waarde. Een jaar eerder was dit 9,1 procent. Hieruit resulteert een prijsstijging volgens de Prijsindex Bestaande Koopwoningen van 3,2 procent. Dit is de kleinste stijging in jaren, maar nog altijd meer dan de inflatie. In het eerste kwartaal van 2000 bereikte de huizenprijsstijging op jaarbasis met 19,8 procent het hoogste niveau tot nu toe. Daarna is deze prijsstijging snel afgenomen en ligt sinds een aantal jaren rond 4%.

Het lijkt erop dat de huizenmarkt wel degelijk lijdt onder de slechte economische vooruitzichten, echter erg gewilde locaties in bijvoorbeeld de Randstad en appartementen voor starters blijven erg populair en de prijsontwikkeling voor deze specifieke onderdelen van de huizenmarkt lijkt zich dan ook nauwlijks wat aan te trekken van de rest van de markt.

Monday, August 4, 2008

Energie bedrijven maken weer recordwinsten!

De Energiebedrijven presenteren hun recordwinsten wederom dit kwartaal, het grootste deel van deze winsten gaat linea recta naar de staatskas (provincies, gemeenten etc). In hun marketing zijn de energiebedrijven je vriend en willen ze dolgraag dat je energie gaat besparen, maar eigenlijk ook niet. Ik krab dan ook altijd aan mijn bol als ze zuinigheidstips presenteren in hun reclames.

Een lijstje (verschillende periodes, slechts ter illustratie):
-Nuon : 442 miljoen
-Essent: 26 miljard
-Eneco: 426 miljoen


Ook kun je tegenwoordig via onze energievrienden zonnepanelen laten installeren en laten financieren tegen een rente van (jaja) 11,9%, de normale banken zijn nog goedkoper!

Zolang we het nog even met deze verkapte diefstal moeten doen moeten we toch maar zo zuinig mogelijk doen. Hieronder een berg tips om energie te besparen:

Stand-by

Een TV die stand-by staat, blijft energie gebruiken. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld computers, magnetron, geluidsapparatuur, printer of scanner. Het stand-by verbruik in een gemiddeld huishouden is jaarlijks 400 tot 550 kWh, of € 80 tot € 110 per jaar (prijspeil 2006).Het is een fabel dat computers sneller slijten als u ze vaak aan- en uitzet. Veel mensen laten hun PC dag en nacht stand-by staan. Dit kost evenveel als een lamp van 40 Watt die 8 uur per dag brandt. Wanneer u de PC 's nachts uitzet bespaart u € 25,- per jaar.

Sluipverbruik

Als u een computer met de knop uitzet, kan het apparaat toch nog stroom verbruiken als de stekker in het stopcontact zit. Dit geldt ook voor printers, faxen en andere randapparatuur.

Wanneer u een oplader niet gebruikt, of als het apparaat vol is, haal dan de oplader uit het stopcontact. Anders blijft deze stroom verbruiken. Denk daarbij aan de oplader voor de kruimeldief, de elektrische tandenborstel, gameboy, mobiele telefoon of batterijen.De meeste halogeenlampen werken met een transformator. Deze verbruikt ongeveer 5 Watt aan elektriciteit. Wanneer de aan/uit-schakelaar tussen de transformator en de lamp zit, blijft de transformator ook stroom verbruiken als de lamp uit is. U kunt dit controleren door te voelen aan de transformator. Is deze warm terwijl de lamp uitstaat, dan 'lekt' er energie. Met een schakelaar tussen het stopcontact en de transformator zet u alles uit. De stekker eruit trekken kan ook.Dimmers verbruiken ook vaak energie als de lamp uit is. Dit voorkomt u door de aan/uit schakelaar tussen stopcontact en dimmer te plaatsen of de stekker eruit te trekken. Alle dimmers in Nederland hebben per jaar tezamen een sluipverbruik dat gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van 10.000 woningen.

Wassen en drogen

Was op een zo laag mogelijke temperatuur, dan bespaart u op de energiekosten. Wassen op 60 graden kost twee keer zoveel energie als wassen op 40 graden. Wassen op 90 graden kost drie keer zoveel energie als wassen op 40 graden. Stel u draait 250 wasbeurten per jaar, waarvan 50 op 40°C en 200 op 60°C. Door voortaan 200 keer op 40°C en 50 keer op 60°C te wassen bespaart u € 18,- per jaar. Moderne wasmiddelen werken uitstekend op 40 graden.Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders regelmatig wassen met een trommel die niet helemaal vol is. Wanneer u altijd met volle trommel wast, is bijna een kwart van het aantal wasbeurten overbodig. Zo kunt u zeker € 13,- per jaar besparen.Door het wasgoed goed te centrifugeren voordat het de droger ingaat, gaat het droogproces sneller en spaart u dus energie.Drogers hebben òf een tijdklok die u zelf moet instellen, of een droogprogramma. Stel de droogtijd met een tijdklok niet té lang in. Dat kost onnodig energie. Een droger met een programma droogt de was tot een bepaalde vochtigheid en slaat dan af.Een droger gebruikt per droogbeurt ongeveer 2,9 kWh, dit kost € 0,58. Gemiddeld drogen wij 4,5 keer per week, of 210 keer per jaar. Als u de was 50 keer buiten ophangt bespaart u 145 kWh of ruim € 29,- per jaar. Langer drogen bij een lage temperatuur bespaart energie. Sommige drogers hebben hiervoor een Economy-toets met een energiebesparend programma.Zowel de luchtdroger als de condensdroger verbruikt minder energie als ze in een verwarmde ruimte staan. Dit heeft alleen zin wanneer deze ruimte toch al verwarmd is, en er niet extra voor gestookt hoeft te worden.
Koelen

Plaats de koelkast op een koele plaats, niet te dicht bij verwarming, fornuis of de zon.Zet een koelkast met de achterkant minstens 10 centimeter van de muur af. Het apparaat gebruikt minder energie als de warmte die aan de achterkant vrij komt makkelijk weg kan. Houd de achterzijde van de koelkast stofvrij.Open de deur zo min en zo kort mogelijk. Zo gaat er zo min mogelijk koude verloren.Energie bespaart u ook door het apparaat regelmatig te ontdooien (tweemaandelijks of wanneer er een laag ijs opzit). Ontdooi ingevroren producten in de koelkast. De kou die vrijkomt wordt gebruikt voor de koeling.Zet de koelkast uit als u deze een tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens vakanties. Zet de deur dan op een kier om schimmels tegen te gaan.Een slecht sluitende deur 'lekt' energie. Controleer dit door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken en te trekken. Voelt u weerstand, dan sluit de deur nog goed. Het randje rubber langs de deur houdt u soepel door het regelmatig te reinigen met een vochtige doek.Het Energielabel geeft informatie over het energieverbruik van het apparaat. Het Energielabel kent klassen voor energieverbruik, waarbij A het energiezuinigst is en G het meest energie verbruikt. Klasse D staat voor een gemiddeld energiegebruik. Bij de koel- en vriesapparaten zijn er binnen de A-klasse nog twee zuinigere categorieën te onderscheiden. Dit is een koelkast met een energie-index (EI) groter dan 0,30 en kleiner of gelijk aan 0,42, kortweg A+ label genoemd en een koelkast met een EI kleiner of gelijk aan 0,30, kortweg A++-label genoemd. De energie-index van de koelkast staat aangegeven op het de energielabel sticker die bij nieuwe koelkasten geleverd worden. Een A+-koelkast is ongeveer 13% zuiniger dan een koelkast met 'gewoon' A-label en een A++koelkast is ongeveer 19% zuiniger dan een A-label koelkast.

Een koelkast met A-label bespaart gemiddeld 72 kg CO2 en € 30,- per jaar vergeleken met een gemiddelde koelkasten die momenteel gebruikt worden. Een koelkast met A+-label bespaart gemiddeld 103 kg CO2 en € 40,- per jaar. Een koelkast met A++-label bespaart per huishouden minimaal 131 kg CO2 en € 50,- per jaar ten opzichte van een gemiddelde koelkast.Koop een koelkast op maat. Eentje die geschikt is voor de grootte van uw huishouden. Een vuistregel hierbij is: neem voor een eenpersoonshuishouden een koelkast van 100 liter en voeg vervolgens 50 liter per persoon toe. Hoe groter de koelkast hoe meer energie nodig is om hem te koelen.

Koken
U bespaart energie door pannen te gebruiken die niet groter zijn dan nodig is, niet teveel water te gebruiken om in te koken en door tijdens het koken de deksels op de pannen te houden. Zorg wel dat de pan niet kleiner is dan de pit -ongeacht of u op gas of elektriciteit kookt. Anders gaat veel warmte langs de pan verloren. Gerechten die lang moeten koken kunnen in een snelkookpan. Dit bespaart tijd en energie. Voor het koken van water is de waterkoker energiezuiniger dan het gasfornuis, die op zijn beurt weer energiezuiniger is dan de magnetron.

Verwarmen en warm water
Zet de kamerthermostaat een uur voor vertrek of voor het slapen gaan op 13 tot 15 graden, of ongeveer 5 tot 7 graden lager dan de normale temperatuur. Het huis wordt dan niet te vochtig. Dit kan u ruim € 39,- per jaar besparen (prijspeil 2006). Als het vriest is de buitenlucht droger en kan de verwarming meer dan 5 tot 7 graden lager zonder dat de lucht in huis te vochtig wordt. In huizen die na 1994 zijn gebouwd kan het efficiënter zijn om het huis 's nachts op dezelfde temperatuur te houden. Deze huizen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak vloer- of wandverwarming. Laat wel altijd de ventilatieroosters open staan.De thermostaat overdag één graad lager, bespaart gemiddeld 7 % op uw energiegebruik voor verwarming. Dat scheelt een gemiddeld huishouden 90 m3 gas of ruim € 51,-.Zeker als uw woning geen dubbele beglazing heeft, gaat er veel warmte verloren via de ramen. Als u 's avonds de gordijnen sluit houdt u veel warmte binnen.Zet de pomp van de centrale verwarming in de zomer uit. Laat de pomp wel 1 keer per maand even lopen om te voorkomen dat deze vast gaat zitten. Deze tip geldt alleen voor oude cv-ketels. Moderne ketels hebben een automatische pompschakelaar die u niet zelf uit hoeft te zetten om te besparen. Bij een combi-ketel kunt u de pomp niet uitzetten.Als u langer dan 5 dagen van huis gaat, kunt u de waakvlam uitdoen. Ook 's zomers kan de waakvlam uit. Dit bespaart ca. 90 m3 gas of € 51,-. Deze tip geldt alleen voor oude cv-ketels. Moderne ketels hebben een elektronische ontsteking en geen waakvlam.Per jaar bespaart u met een waterbesparende douchekop 10 m3 water en 45 m3 gas. De kostenbesparing ligt rond € 39 per huishouden persoon, afhankelijk van de waterprijs in uw woonplaats. Met een toestel dat erg veel warm water levert per minuut, kunt u circa € 93 per jaar besparen. Bij een elektrische boiler zijn de besparingen ook groter omdat verwarmen met elektriciteit duurder is.Per keer staan wij gemiddeld 8,5 minuten onder de douche. Eén minuut korter douchen bespaart warm water en dus energie. Als iedereen in Nederland meedoet, scheelt dat 27 miljard liter water per jaar. Dit is gelijk aan 45.000 zwembaden van 12 x 25 meter en 2 meter diep (de afmeting van een wedstrijdzwembad).Een bad kost meer warm water dan een douche. Ligt u graag lang in een warm bad, overweeg dan eens de badkuip te isoleren. Het water blijft dan langer warm.

Friday, August 1, 2008

Verbeterde zonne-energie oplossing voor huizen



Wetenschappers van MIT zijn vandaag naar buiten gekomen met wat zij noemen een revolutionaire ontwikkeling. Geinspireerd door fotosynthese zoals dat bij planten plaatsvindt hebben zij juist het opslaan van door zonnepanelen gegenereerde energie verbeterd. Planten hebben ook de hele dag door energie nodig en ook zij slaan energie die ontstaat bij fotosynthese op.

De wetenschappers Daniel Nocera en Matthew Kanan hebben een goedkope en efficiente manier gevonden om opgewekte energie op te slaan. De opgewekte energie wordt gebruikt om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Deze gassen kunnen veilig en afzonderlijk van elkaar opgeslagen worden om later in een brandstofcel gecombineerd te worden. De energie die dan ontstaat kan gebruikt worden om je tv, computer te voorzien van electriciteit of zelfs je electrische auto op te laden, het enige afval wat er gegenereerd wordt is water wat door het systeem hergebruikt kan worden.

Een soortgelijke oplossing bestaat reeds en wordt toegepast in het bedrijfsleven, echter de wetenschappers hebben deze methode nu weten aan te passen zodat hij ook thuis bruikbaar is. De nieuwe methode kan op kamertemperatuur en met normaal water werken.

Daniel Nocera geeft aan dat er nog wel aanpassingen gedaan moeten worden om het product commercieel beschikbaar te maken en verwacht 'zijn' systeem over een jaar of 10 in veel huishoudens terug te zien.

Zijn we dan straks eindelijk van de Eneco, Nuon en Essent af? Ik hoop het!

Monday, July 21, 2008

Prijsstijging koopwoningen Juni vrijwel onveranderd

De verkochte bestaande koopwoningen waren in juni gemiddeld 2,8 procent duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder was de toename 2,9 procent. De prijsstijging is na februari 2008 duidelijk teruggelopen, zo blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen.

Alle woningtypen (vrijstaande huizen, rijtjeshuizen, appartementen) waren in juni duurder dan een jaar eerder. De grootste prijsstijging deed zich wederom voor bij appartementen, deze waren 3,8% duurder dan in juni 2007.

Huizen in de categorie Twee-onder-een-kapwoningen stegen met 2,2 procent het minst in prijs. Met uitzondering van Zeeland lagen de prijzen in alle provincies hoger dan een jaar eerder.

Vergeleken met mei dit jaar stegen de prijzen van bestaande koopwoningen in juni met 0,4%. De grootste stijging deed zich voor in Limburg. In vier van de twaalf provincies daalden de prijzen van mei op juni, het meest in Zeeland.

In juni wisselden slechts 16000 bestaande woningen van eigenaar. Dat is bijna 10% minder dan een jaar eerder. Het aantal verkochte huizen was bij alle woningtypen lager dan in juni 2007. Het lijkt erop te wijzen dat de kopers erg huiverig zijn.

Van maand tot maand kan het aantal verkochte woningen sterk wisselen hier is ook een seizoensinvloed in te herkennen. Ook over een langere periode was er echter een afname. In het eerste halfjaar van 2008 was het aantal verkochte bestaande koopwoningen 7% lager dan in de eerste helft van 2007.

De kopers lijken huiverig om in te stappen en huizen in onpopulaire omgevingen staan nog langer te koop. De stijgende hypotheekrente en de koopkrachtdaling zullen geen positieve invloed op de huizenmarkt hebben.

Tuesday, July 8, 2008

Hypotheekrenteaftrek, kans of bedreiging?

Het verleden wijst uit dat het afschaffen/inperken van den hypotheekrenteaftrek grote gevolgen kan hebben voor de economie.

In 1991 werd in Zweden de hypotheekrenteaftrek ingeperkt tot 30%, waar het eerst was gemaximeerd op 90% .

Een grote recessie was het gevolg. Huishoudens konden hun hypotheek niet meer betalen. Of moesten noodgedwongen hun huis verkopen omdat hun woning niet meer genoeg waard was als onderpand.

In ons land is de hypotheekrenteaftrek ingevoerd om eigen woningbezit te stimuleren.
Al geruime tijd gaat het in ons land in de politiek over de hypotheekrenteaftrek. De meningen hierover zijn sterk verdeeld.

Ook houdt het de huizenbezitters bezig: Worden hun woningen minder waard op den duur?
De starters zijn huiverig, omdat de netto-lasten flink zullen stijgen. Wat ze niet weten is dat als de huizenprijzen dalen dat ze ook minder hoeven te lenen?

Cijfers wijzen uit dat bijna 70% van de uitbetaalde hypotheekrenteaftrek naar de hogere inkomens gaat. De hogere inkomens profiteren dus het meeste van eigenwoning bezit. Dit is in beginsel niet de bedoeling van de hypotheekrenteaftrek.

Is het slim om te wachten met het kopen van een (eerste) woning?
Het is niet duidelijk wanneer en in welke vorm de hypotheekrenteaftrek gaat veranderen. Ik denk dat de fase van je leven waarin je je bevindt en de behoeftes die daar bij passen belangrijker zijn.

Zweden is een goede les geweest in hoe het niet moet. Niemand hoeft te vrezen voor drastische veranderingen op korte termijn. Alles gaat stukje bij beetje zodat de economie er zo min mogelijk onder lijdt.

Thursday, July 3, 2008

Vooruitzichten woningmarkt versomberen verder

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is op een dieptepunt beland. De Marktindicator die dat meet heeft een waarde van 82 bereikt, terwijl 100 de neutraalwaarde is. Dat maakt de Vereniging Eigen Huis (VEH) bekend.

De Eigen Huis Marktindicator meet maandelijks, sinds april 2004, de bereidheid van mensen om een woning te kopen. Consumenten zijn negatiever gestemd door het hoge prijsniveau van
woningen, de hoge hypotheekrente en een krapper budget.

Volgens de VEH zijn de gevolgen van het sterk gedaalde consumentenvertrouwen in veel regio’s zichtbaar doordat er meer huizen te koop staan. Bovendien blijft het ‘te koop’ bord langer staan en doet zich op verschillende plaatsen een lichte prijsdaling voor.

Afgelopen vrijdag liet de Vereniging Eigen Huis weten dat de verkochte bestaande koopwoningen in mei gemiddeld 2,9 procent meer kostten dan in dezelfde maand een jaar eerder. Een prijsstijging onder de drie procent is sinds het begin van 1996 slechts twee keer eerder voorgekomen. Na februari dit jaar is de prijsstijging steeds verder afgezwakt.
Bovendien wisselden bijna 14.000 bestaande woningen van eigenaar, ruim 20 procent minder dan in mei 2007. Appartementen vormden een uitzondering, hiervan werden er bijna 11 procent meer verkocht dan vorig jaar.

De huizenprijzen stegen in mei en juni nog licht, maar de groei staat in schril contrast met voorgaande jaren waarin maandelijks groeicijfers van ruim vier procent te zien waren. In mei stegen de gemiddelde prijzen voor het eerst sinds 1996 minder dan drie procent.

Verschillen
Er zijn grote verschillen in prijsontwikkelingen. In Haarlem werden in juni huizen gemiddeld 19 procent duurder. In Amsterdam namen de prijzen met 16 procent. In Arnhem daalden de prijzen met 3 procent.

Lasten
De vereniging denkt dat de ontwikkeling van de hypotheekrente en de lasten van huishoudens bepalend zullen zijn voor de verdere ontwikkelingen op de woningmarkt.

Somber
Volgens een enquête van de huizensite Huislijn.nl ziet 75 procent van de potentiële huizenkopers de toekomstige prijsontwikkeling somber in. Ook Huislijn verwijst naar stijgende rentes en voegt daaraan toe dat strengere kredieteisen van banken dit effect nog versterken.

Sunday, June 29, 2008

Waar op te letten bij het kopen van tegels?

Tegelsoorten
Er zijn letterlijk duizenden soorten tegels: Wandtegels, Vloertegels, Mozaïek tegels, Natuursteen (tegels) al dan niet in handvorm, machinaal, ambachtelijk gemaakt, hand beschilderd of via het zgn foto procede bedrukt etc. Hieronder worden er een aantal verschillen beschreven:

Productieproces
De meeste tegels met motieven worden tegenwoordig machinaal bedrukt d.m.v. een foto procédé. Deze tegels kunt u herkennen doordat het motief op de tegel is opgebouwd uit vele kleine puntjes, een raster. Dit ziet u pas als u vlak op de tegel kijkt of een vergrootglas gebruikt. Dit “foto procédé” geeft toch een zekere regelmatige onregelmatigheid. Prijstechnisch erg gunstig maar de kenner prefereert de “echte handgemaakte” tegel. Deze zijn echter veel duurder.

Wandtegels
Vrij dunne tegels in verschillende formaten, het meest gebruikte formaat is 15 x 15. Prijzen variëren van €5 /m2 tot €200 /m2. Ook de meest eenvoudige witte wandtegel van € 8,95/m2 is tegenwoordig goed te gebruiken. Vaak zijn ze wel iets minder maatvast en er zit er nog wel eens een kleine onregelmatigheid in de glazuurlaag.

Wand- en vloertegels zijn de laatste jaren, wat betreft het uiterlijk, steeds meer op elkaar gaan lijken. Grote tegels worden niet langer alleen voor de vloer gebruikt. Ook wanden worden hiermee afgewerkt. Grote tegels op de wand geven een ruimtelijk effect. Mozaïektegels zijn ook erg populair en worden voor zowel vloer als wand gebruikt.

De kwaliteit wordt bepaald door: dikte en sterkte glazuurlaag, maatvastheid van de tegel en het productieproces.

Mozaïek tegels
De kleine mozaïek tegeltjes zijn tegenwoordig weer heel populair. Deze tegeltjes worden aangeleverd op matten van dun nylon gaas en kunnen dus heel makkelijk en snel verwerkt worden. Let echter goed op, er zijn twee types: van keramiek (gebakken klei) zoals gewone tegels of van glas! Bij het snijden van deze mozaïek tegels voor de hoeken kunt u de keramische tegels gewoon snijden. De glazen variant is veel moeilijker en kan alleen met een slijper met diamant schijfje geslepen worden.

Natuursteen
Fantastisch mooi en niet eens zoveel gek duurder dan een goede vloertegel. Wel vergt de verwerking meer aandacht. Marmeren vloertegels met speciale marmerlijm aanbrengen want marmer is poreus materiaal en lijmen op grijze cementbasis kunnen later voor vlekvorming zorgen. Het snijden van natuursteen kan alleen met diamant schijven. Of met de haakse slijper op met een CLIPPER watergekoelde steenzaag. Het is meer werk maar het resultaat is er naar. Wel zijn natuursteen vloeren vaak kwetsbaarder voor krassen, vooral marmer en arduin (Belgisch hardsteen) een granieten vloer is juist weer erg krasvast.

Altijd uit dezelfde partij kopen
Koop altijd tegels kopen u met hetzelfde tintnummer, dus uit dezelfde partij. Anders kunnen er kleurverschillen optreden! Later tegels bijkopen is dus altijd lastig omdat vaak die partij al uitverkocht is. Zeker bij de goedkope tegels. Bij gerenommeerde fabrikanten kunnen sommige tegels 20 jaar later nog worden bijbesteld. Hoewel kleine kleurverschillen dan niet uitgesloten zijn is het altijd beter dan alles opnieuw tegelen.
Koop dus voldoende tegels, wij adviseren minimaal 1 doos = 1 m2 extra bestellen en anders minimaal 5 % extra. Als u voor het eerst gaat tegelen neem dan nog iets extra omdat u in het begin nog wel eens een tegel zult versnijden.

Vloer
Aan de vloertegelmassa worden stoffen toegevoegd die ervoor zorgen dat de tegel na het bakproces nog slechts een minimum hoeveelheid water opneemt. Wandtegels echter hebben aan de achterkant een hogere wateropname. Dan blijven ze beter aan de muur plakken. De wandtegels zijn wat poreuzer zodat de lijm beter hecht. Een glazuurlaag zorgt ervoor dat de tegel beschermd wordt tegen water van buitenaf. De glazuurlaag zorgt voor een makkelijk onderhoud. Vloertegels missen dit gladde laagje. Deze hebben vaak een ruwer oppervlak om de kans op slippartijen te verkleinen.

Prijsstijging huizen zakt onder 3%

De verkochte bestaande koopwoningen waren in mei dit jaar gemiddeld 2,9 procent duurder dan in mei 2007. Een prijsstijging onder de 3 procent is sinds begin 1996 slechts 2 keer eerder voorgekomen. Na februari 2008 is de prijsstijging steeds verder afgezwakt, zo blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen (PBK).

Alle woningtypen waren duurder dan een jaar eerder. Appartementen stegen met 4,3 procent het meest in prijs en twee-onder-een-kapwoningen met 1,9 procent het minst. De prijzen lagen in alle provincies hoger dan een jaar eerder, met uitzondering van Limburg.
Vergeleken met april daalden de prijzen van bestaande koopwoningen in mei met 0,4 procent. De grootste daling deed zich voor in Limburg. In zes provincies stegen de prijzen van april op mei, het meest in Zeeland.

In mei wisselden bijna 14 duizend bestaande woningen van eigenaar. Dit is ruim 20 procent minder dan een jaar eerder. Er werden nog wel bijna 11 procent meer appartementen verkocht dan in mei 2007. Bij alle andere woningtypen was het aantal verkopen echter lager. Het aantal verkochte woningen kan overigens van maand tot maand sterk fluctueren.

De gemiddelde koopsom die door verschillende instanties wordt gepubliceerd kan een andere ontwikkeling laten zien dan de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. De ontwikkeling van de gemiddelde koopsom is echter geen indicator voor de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen.

Bron: CBS

Wednesday, June 11, 2008

Halal Hypotheek kan nog niet

Veel banken spreken al jaren over de eventuele invoering van een 'halal-hypotheek'. Vooralsnog blijkt het echter onmogelijk om deze specifieke leningvorm aan te bieden. Het is ook moeilijk om hypotheekrenteaftrek te krijgen als je geen rente betaalt.




Moslims mogen volgens de regels van hun geloof geen rente ontvangen of betalen. Er bestaat in sommige landen een constructie waarbij de bank een woning koopt, waarna de klant elke maand een deel van het huis overkoopt. Zodoende is er geen sprake van rente. Zo'n constructie blijkt vooral juridisch nogal ingewikkeld.De studie wijst uit dat de meest gebruikte contractsvormen van islamitische hypotheken buiten het gedragstoezicht vallen. Dit komt volgens DNB en de AFM door de beperkte reikwijdte van de definitie van krediet in de Wet op het Financieel Toezicht.

Enkel door verandering van de Nederlandse wet, wordt het mogelijk om een dergelijke hypotheekvorm aan te bieden. Dat concluderen De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De twee instanties analyseerden onlangs islamitisch financieren om kennis te vergaren en te onderzoeken of het huidige toezicht toereikend is.

De zorgplichtnormen in deze wet zijn daarentegen open geformuleerd. Daardoor zijn zij waarschijnlijk wel goed toepasbaar op islamitische financiële producten en diensten.

Of de wet moet veranderen om deze producten mogelijk te maken, hangt volgens de AFM onder meer af van de producten en de bijbehorende contractsvormen die de komende tijd op de markt zullen verschijnen.

Afwachten dus voor mensen die een Halal-hypotheek willen!

Monday, May 26, 2008

Hoe vindt je een goede klusjesman of aannemer?

Hoe vaak hoor je het niet dat mensen met een aannemer of 'mannetje' in zee zijn gegaan voor een verbouwen en waarna uiteindelijk blijkt dat de oplossing die eerder zo goedkoop leek, uiteindelijk meer geld gaat kosten.

De selectie van een klusjesman of aannemer kan op verschillende manieren plaatsvinden, vaak kun je in je nabije omgeving wel mensen vinden die een bepaalde partij aanraden. Houd er hierbij rekening mee dat mensen niet graag toegeven dat ze een verkeerde beslissing hebben gemaakt, en dat hun positieve ervaring met een aannemer of klusjesman geen garantie is voor een goed resultaat.

De risico's die je loopt kun je op voorhand bepalen. Als je met een handjevol niet-nederlandse zwartwerkers in zee gaat, is het risico natuurlijk groter dan als je met een erkende en gerommeerde aannemer in zee gaat. Echter levert dit verschil ook een behoorlijk financieel verschil op. De bottom line is dat je met een goede aannemer beter afspraken kan maken en alles goed kan vastleggen, en dat er meer mogelijkheden zijn om je gelijk te halen op het moment dat het resultaat niet naar wens is.

Denk ook aan de kosten van het materiaal dat je moet vervangen op het moment dat de plaatsing niet naar wens is. Hele speciale tegels van 200,- per m2 zijn minder makkelijk te vervangen dan hun wat goedkopere broertjes van 10,- per m2.

Via sites als werkspot.nl kun je een goed beeld krijgen van de kwaliteit van de klusjesman en de kosten van een klus. Hier krijgen de aannemers reviews van mensen die gebruik hebben gemaakt van hun diensten en kunnen aannemers bieden op klussen die aangeboden worden, marktwerking dus.

Maak daarnaast altijd goede afspraken en leg zoveel mogelijk vast en zorg dat je de aannemer goed kan bereiken op het moment dat er iets niet naar je zin is. Onderhandel ook voor de aanbetaling en probeer het minimale aan te betalen. Voor materiaal kun je voor een groot deel zelf zorgen.

Aantal verkochte huizen fluctueert sterk

Volgens de prijsindex bestaande koopwoningen (PBK) waren de verkochte bestaande koopwoningen in April 2008 gemiddeld 3,8% dan in April 2007. De prijsstijging is de laagste van de afgelopen 14 maanden.

Alle verschillende soorten woningtypen zijn in prijs gestegen. De prijs van vrijstaande huizen is met 4,6% het meest gestegen. De prijzen van twee-onder-een-kapwoningen namen met 3,0 procent het minst toe. De prijzen lagen in alle provincies hoger dan een jaar daarvoor. Noord-Holland was wederom, evenals in andere maanden de grootste stijger. In deze provincie waren de huizenprijzen 7,2% hoger dan in april 2007. de provincie Zeeland liet de kleinste prijsstijging zien met een magere 1,1 procent.

Tegenover maart dit jaar stegen de prijzen van bestaande woningen in april met 0,1 procent. De prijzen stegen het meest in Flevoland. In een aantal provincies daalden de prijzen, het hardst in Limburg.

In april 2008 zijn 18.500 bestaande woningen van eigenaar gewisseld. Dat is 18% meer dan in april 2007. Bijna 44% meer appartementen zijn van eigenaar gewisseld dan een jaar eerder. Het aantal verkochte woningen fluctueert sterk van maand tot maand. In maart was het nog 21% minder dan een jaar eerder.

Veel bouwlocaties in binnensteden worden niet goed benut

Volgens Fons Asselbergs, rijksadviseur cultureel erfgoed, staan er in de bebouwde kom staan veel leegstaande terreinen en panden te verkrotten. Hij heeft de leegstand in Nederland geïnventariseerd. Wanneer gemeenten die potentiële bouwlocaties beter benutten, hoeft er in de buitengebieden minder te worden gebouwd.

Het onderzoek, dat is vastgelegd in het project “De Oude Kaart van Nederland”, liet blijken dat er nagenoeg geen gegevens worden bijgehouden van leegstaande panden. Zo wordt er door sommige gemeenten het aantal leegstaande panden op 900 ingeschat, terwijl dit in werkelijkheid meer dan het het 4-voudige is, volgens Asselbergs. Door deze forse onderschatting blijven binnen de gemeenten veel potentiële bouwlocaties onbenut.

Nu is het natuurlijk zo dat het lang niet altijd goed is dat gemeenten maar de vrije hand krijgen in het slopen en volbouwen van de binnenstad. De kans op gedrochten is dan natuurlijk niet onwaarschijnlijk, maar beter beleid op dit gebied kan geen kwaad. Misschien is het ook aan de burger om de slapende gemeente hiervan op de hoogte te brengen.

Als laatste noot wil ik wel iedereen verzoeken om mooie oude gebouwen in ere te houden en deze niet ten prooi te laten vallen van overijverige wethouders.

Goedkoper lenen door Europesche hypotheekmarkt

Voor huizenkopers is het op dit moment lastig een hypotheek te krijgen van een bank uit een ander land. Banken schrikken vooral terug van lastige regelgeving bij grensoverschrijdende taxaties, inschrijvingen in het kadaster en gedwongen verkoop. Door het toenemen van de Concurrentie binnen de EU, zouden huizenkopers tot 470 euro per 100.000 geleende euro's, kunnen besparen concludeerde een rapport van de Europese Commissie in december.

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen hebben recent in Brussel vastgesteld dat de Europese Commissie moet zorgen voor meer concurrentie tussen hypotheekbanken binnen de EU. De ministers vroegen de EC om aan te tonen welke landen de grootste obstakels opwerpen voor buitenlandse banken. Er werd gevraagd om een score systeem voor kadaster en gedwongen verkoop kosten.

Tevens moeten consumenten dan ook het lef hebben om een hypotheek aan te durven vragen over de grens, aldus de ministers. De bewindslieden willen verrassingen voor de klant voorkomen door het rentepercentage en andere voorwaarden in alle EU-landen beter vergelijkbaar te maken om zo een zo transparant mogelijk plaatje te schetsen.

Circa 1 procent van alle hypotheken wordt buiten het eigen land afgesloten, zo bleek uit een recent onderzoek van de Europese Commissie.

Dat komt volgens EU-commissaris McCreevy deels doordat consumenten voor zo'n grote uitgave liever naar een instituut gaan dat ze goed en lang kennen en waar dezelfde taal gesproken wordt. Maar ook de verstrekkers van de financiering blijven liever in hun eigen regio. "Dan weten ze welke regels er zijn voor het innen van schulden en waar vroegere schulden staan geregistreerd", legde McCreevy uit.

Momenteel is het nog erg moeilijk om via een lokale bank een financiering te krijgen voor een object in het buitenland. Vaak wordt enkel voor grenswoningen in Duitsland en Belgie een uitzondering gemaakt, daar de bank dan nog enig zicht heeft op de waarde en waardeontwikkeling van het object. Als je een huis in het buitenland wil kopen ben je dus als consument ook vaak aangewezen op de daar gevestigde banken. 100% financiering hoort in veel Europesche landen niet tot de mogelijkheden. Marktwerking kan dus gunstig uitpakken voor consumenten echter moeten er ook nog heel wat andere obstakels uit de weg geruimd worden voor het zover is.

Thursday, April 10, 2008

Huizenprijzen blijven stijgen, minder huizen verkocht



In dure regio's als Haarlem,Delft en Amsterdam zijn in de eerste vier maanden van dit jaar een kwart minder huizen verkocht dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Ook de verkoop van huizen in het hogere segment andere regio's werd minder. In dure regio's werden er in de eerste drie maanden van 2008 minder huizen verkocht.




Dat wijzen cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) uit. Hoewel het aanbod met 3% toenam, zijn er in heel Nederland 8% minder huizen verkocht dan in de laatste vier maanden van vorig jaar.



Het aantal vrijstaande huizen dat verkocht werd liep het meest terug, met 16%. Het aantal verkochte hoek- en tussenwoningen daalde ook fors met 9%. Het aantal verkochte Appartementen en twee-onder-een-kaphuizen daalden 13%.
Volgens de NVM lijkt het erop dat de kredietcrisis in de VS de consument voorzichtiger heeft gemaakt.



Toch stijgen de huizen nog steeds, zij het minder hard dan in voorgaande jaren. gemiddelde stijging bedraagt 0,4%. Appartementen daalden echter in waarde. Een gemiddelde woning kost nu 244.000 euro. In vergelijking met de eerste drie maanden van 2007 bedraagt de toename 3,2%.



Huizenprijzen


Niet alleen werden er het eerste kwartaal van dit jaar minder huizen verkocht, huizen staan ook fors langer te koop. Vrijstaande huizen staan nu bijna 150 dagen te koop, tussenwoningen en appartementen wisselen gemiddeld na zo'n 70 dagen van eigenaar.




De NVM voorspelt dat de huizenprijzen dit jaar met 2% stijgen. Vorig jaar bedroeg de stijging nog 4 procent. De hoogste stijging, met 3%, verwacht de vereniging in Utrecht. In Zeeland wordt een daling met 2% voorspeld.

Thursday, March 27, 2008

Een nieuwe badkamer

Net als bij een keuken kun je op het kopen van een nieuwe badkamer flink wat geld besparen. Het aanschaffen van een badkamer kan behoorlijk prijzig zijn, maar ook hier liggen de marges weer hoog! Een badkamerverkoper (de broer van de keukenverkoper) is wel een goede ondersteuning bij het indelen van de badkamer.

Plaats je de badkamer in een huis waar je de rest van je leven (of in ieder geval nog een behoorlijke tijd) wilt wonen, richt dan de badkamer in naar je smaak. Ben je van plan je huis op een korte termijn (3-5 jaar) te verkopen. Denk er dan aan dat het in je voordeel kan werken bij de verkoop van je huis dat je badkamer een breed publiek aanspreekt. Neem een zogenaamde courante badkamer. Informeer bij een makelaar waar op gelet wordt bij het aanprijzen van een huis en welke specifieke badkamerfactoren een rol spelen.

Neem de tijd voor het indelen en inrichten van de badkamer en denk alles goed door. Hoe ziet het badkamergebruik in uw huishouden eruit. Moeten er vaak meerdere mensen tegelijk gebruik maken van de badkamer? Kies dan voor een indeling die dit toelaat.

Kijk goed naar de eigenschappen van bijvoorbeeld de wasbakkken het bad, de kranen de douche. Zijn de wasbakken groot genoeg? Is het bad van acryl of van metaal? Baden lijken allemaal hetzelfde maar de effectieve zitruimte in een bad kan nogal verschillen, let hier op.

Ga je voor een normaal of voor een hangend toilet? Vooral bij schoonmaken is een hangend toilet hygienischer. Schoonmaken ook zeker een belangrijk element van je badkamer, al zijn er dan nog zoveel anti-kalk producten op de markt, last van kalk-aanslag krijg je toch. Kijk dus goed of je geen onbereikbare randjes hoekjes, gaatjes in je badkamer hebt die later voor ergernis kunnen zorgen.

Een dure factor bij een nieuwe badkamer is vaak de arbeid. Ga op zoek naar een goede aannemer of plaats een opdracht op werkspot.nl, hier kun je referenties zien van aannemers en bieden de aannemers tegen elkaar op! Let er op dat je het leidingwerk goed laat doen. Als je tegels er in een later stadium weer af moeten ivm met een lekkage ben je uiteindelijk nog duurder uit. Nog goedkoper is natuurlijk als je het zelf doet.

Het loomt ook om materiaal voor je droombadkamer zelf in te komen, verdiep je goed in wat er te krijgen is. Webwinkels zijn ook hier weer veel goedkoper dan dure badkamerzaken, ook pingelen behoort hier tot de opties. Stel een pakket samen van alles wat je nodig hebt en vraag offertes aan bij diverse aanbieders en laat ze tegen elkaar opbieden. Voor kranen etc doe je er goed aan om eens bij nl.hudsonreed.com te kijken, goede prijzen voor prima kwaliteit.

Veel succes bij het vinden van uw ideale badkamer!

Stijging van woonlasten in 2008

Nederlandse Huiseigenaren zijn dit jaar +/- 80 euro meer kwijt aan extra woonlasten. De grootste oorzaak van de verhoging zijn de gestegen belastingen, zoals het eigenwoningforfait en de overdrachtsbelasting. De Woonlastenmonitor die dit jaar voor het eerst is verschenen geeft dat aan.

In opdracht van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft het Groningse centrum voor onderzoek van de economie van lagere overheden, de monitor opgesteld.

Extra woonlasten
Bijkomende woonlasten zijn de kosten naast de hypotheekrente, zoals heffingen op water, energiekosten, riolering en waterschapslasten. Van alle kosten die woningeigenaren jaarlijks kwijt zijn, gaat 51 procent op aan de hypotheek. Van de overige woonlasten wordt 45 procent opgelegd door de rijksoverheid. De 80 euro die een gemiddeld huishouden meer kwijt zal zijn aan bijkomende kosten gaat voor 79 procent naar het Rijk. Het gaat in hoofdzaak om gestegen belastingtarieven veroorzaakt door hogere huizenprijzen. Slechts 14 procent, rekende het Coelo uit, gaat naar gemeenten en 7 procent van de 80 euro vloeit in de kas van de waterschappen. Energie en waterlasten komen ook voor een groot deel ten bate van de lokale overheden daar zij vaak grootaandeelhouders zijn in de exploiterende bedrijven.

Kleine rol voor OZB
De Onroerend Zaak Belasting speelt nauwelijks een rol bij de stijging van woonlasten, volgens het Coelo. Gemiddeld betalen huiseigenaren dit jaar maar 6 euro meer aan OZB. Gemeenten hebben de OZB-tarieven verlaagd als compensatie voor de gestegen woningprijzen. De VNG benadrukt overigens dat de 80 euro een gemiddelde is. Ieder huishouden kan hiervan afwijken door bijvoorbeeld de gezinssituatie of de woninglocatie.

Protesteer!
Als huiseigenaar kun je bezwaar aantekenen tegen de lasten die je opgelegd worden, pluis alles altijd goed na en teken waar mogelijk bezwaar aan. De hoogte van de WOZ wordt bepaalde door de waarde van huizen die bij je in de buurt verkocht zijn, controleer goed of die niet te hoog zijn te opzichte van je eigen woning.

Monday, March 17, 2008

De VVE (Vereniging Van Eigenaren)

Als je op zoek bent naar een huis zie je vaak staan: VVE actief of slapende VVE, dat zil binnenkort veranderen want vanaf mei 2008, is het verplicht om een VVE voor een appartementencomplex danwel gesplitst huis te hebben.

Wat is een Vereniging van Eigenaren?

De afkorting VvE staat zoals reeds gemeld voor Vereniging van Eigenaren. Een VVE verzorgt het beheer van gebouwen die door een notariële akte van appartementen - bijvoorbeeld woningen - zijn gesplitst.

De eigenaren kopen een zogenaamd appartementsrecht, daarmee zijn ze bij wet verplicht lid van de VvE, met alle rechten en verplichtingen die daarbij horen.

Koopt u een appartement, dan bent u niet alleen eigenaar van uw privé-gedeelte. U bent ook eigenaar van de gemeenschappelijke ruimten en installaties. Samen met de andere mede-eigenaren heeft u de verantwoordelijkheid voor het hele gebouw. Alle eigenaren beslissen bijvoorbeeld samen over het onderhoud van de buitenzijde van het gebouw. En over het beheer van de gemeenschappelijke ruimte en installaties.

Bij het aankopen van een huis is het altijd verstandig om het te kopen pand bouwkundig te inspecteren, vergeet hierbij niet de onderdelen waarvan u medeeigenaar bent! Hier bent u straks namelijk ook verantwoordelijk voor. Denk aan een parterr-appartement in mooi historisch-pand dus ook aan het dak, als dat op instorten staat kunt u er donder op zeggen dat u op korte termijn voor hoge reparatiekosten komt te staan.

VVE Bestuur

Voor het besturen en beheren van een VvE is een aantal regels vastgelegd in de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement. Wettelijk gezien heeft iedere VvE een bestuurder nodig. Een bestuurder houdt zich bezig met het dagelijks beheer en met de administratieve en technische afhandeling van zaken. De splitsingsaktie geeft een verdeling van de lasten en het eigendom van het pand weer. Stel een appartementencomplex bestaan uit 48 appartementen van dezelfde afmetingen. Dan bent u voor 1/48e eigenaar en dus verantwoordelijk voor het volledige gebouw.

Op het moment dat je het huis wil kopen kun je de notulen en de splitsingsakte inzien en daar bepalingen die bijvoorbeeld het materiaal dat je op je vloer mag gebruiken bijvoorbeeld aankaarten. In oude panden is het bijvoorbeeld niet toegestaan om een houten vloer te plaatsen in verband met geluidsoverlast. Het saldo van de VVE reserveringen wordt hierin ook weergegeven, hier kun je zien of er al fors gespaard is voor gepland onderhoud of dat de servicekosten te laag zijn en dat je als appartementseigenaar nog flink moet bijbetalen op het moment dat bijvoorbeeld de kozijnen geschilderd worden.

De VVE is dus zeker iets om rekening mee te houden op het moment dat je een huis koopt!

Monday, March 3, 2008

Huis kopen: Bodemverontreiniging

Bij het aankopen moet u op allerlei zaken letten, als koper hebt u rechten maar ook zeker plichten. U bent verplicht gedegen onderzoek te doen naar het huis dat u aankoopt. Een onderdeel daarvan is het onderzoeken of er sprake is van bodemverontreiniging. Hoewel de verkoper de plicht heeft eventuele verontreiniging of onzekerheden op dit gebied te melden is het raadzaam hier onderzoek naar te doen.

Dat onderzoek kun je op bepaalde manieren doen, je kunt bij de makelaar of verkopende partij navragen of er een eventuele olietank aanwezig is of dat er eventuele historische gegevens zijn over verontreiniging of misschien zelfs een KIWA certificaat.

Voor alle olietanks die verwijderd zijn na 1998 is een KIWA certificaat verplicht. Het KIWA certificaat garandeerd dat de olietank op een zorgvuldige wijze verwijderd is en dat de omliggende grond ook vervangen is. Uw gemeente of het kadaster heeft ook een loket waar u terecht kunt met vragen over de bodemkwaliteit van het te kopen of te verkopen huis.

U kunt altijd nog een bodemonderzoek uit laten voeren, en dat is een behoorlijk prijzige aangelegenheid. Raadpleeg daarom eerst de gemeente en als er vanuit de gemeente twijfel is over de kwaliteit van de grond, houd er dan rekening mee dat een zeer prijzige sanering voor u als toekomstige huiseigenaar in het verschiet ligt.

Vraag dus altijd goed door aan de verkoper, doe onderzoek bij de gemeente en het kadaster en vraag naar certificaten.

Huis kopen: bodemveronteiniging

Bij het aankopen moet u op allerlei zaken letten, als koper hebt u rechten maar ook zeker plichten. U bent verplicht gedegen onderzoek te doen naar het huis dat u aankoopt. Een onderdeel daarvan is het onderzoeken of er sprake is van bodemverontreiniging. Hoewel de verkoper de plicht heeft eventuele verontreiniging of onzekerheden op dit gebied te melden is het raadzaam hier onderzoek naar te doen.

 

Dat onderzoek kun je op bepaalde manieren doen, je kunt bij de makelaar of verkopende partij navragen of er een eventuele olietank aanwezig is of dat er eventuele historische gegevens zijn over verontreiniging of misschien zelfs een KIWA certificaat.

 

Voor alle olietanks die verwijderd zijn na 1998 is een KIWA certificaat verplicht. Het KIWA certificaat garandeerd dat de olietank op een zorgvuldige wijze verwijderd is en dat de omliggende grond ook vervangen is. Uw gemeente of het kadaster heeft ook een loket waar u terecht kunt met vragen over de bodemkwaliteit van het te kopen of te verkopen huis.

 

U kunt altijd nog een bodemonderzoek uit laten voeren, en dat is een behoorlijk prijzige aangelegenheid. Raadpleeg daarom eerst de gemeente en als er vanuit de gemeente twijfel is over de kwaliteit van de grond, houd er dan rekening mee dat een zeer prijzige sanering voor u als toekomstige huiseigenaar in het verschiet ligt.

 

Vraag dus altijd goed door aan de verkoper, doe onderzoek bij de gemeente en het kadaster en vraag naar certificaten.

 

 

 

 

Verkooptrucs voor uw huis

Huizen kunnen soms erg lang te koop staan, de gemiddelde tijd dat een huis te koop staat schommelt nog steeds rond een half jaar. Met de vele huizenprogramma’s die je tegenwoordig de revue ziet passeren merk je dat er veel verkooptrucs zijn.

 

De kans dat je je huis zo snel mogelijk verkoopt vergroot je naarmate het huis aantrekkelijk is voor een zo groot mogelijk publiek. De prijsklasse van een huis speelt ook een belangrijke rol hierin. Hoe hoger de prijsklasse, hoe kleiner de groep potentiele kopers. Bedenk je waarnaar jezelf kijkt als je een huis binnenloopt, de kwalieit van het sanitair, de badkamer de keuken, de kozijnen, etc, hier kijkt een potentiele koper ook naar. Hoe mooi jij die prachtige muurschildering in je woonkamer ook vindt, hier zit niet iedereen op te wachten. Als je je huis graag wil verkopen probeer dan je huis zo neutraal mogelijk te presenteren.

 

Zorg ervoor dat alles er verzorgd uitziet, dat straalt uit dat u in de jaren dat u in het huis gewoond hebt ook goed voor het huis gezorgd hebt, zorg dat het aanrecht leeg is, de tuin opgeruimd en de bedden opgemaakt. Denk aan ‘Hotelkamer’-staat.

 

Rare kleuren in je keuken en je Badkamer kunnen op het moment van aanschaffen heel hip en leuk zijn, maar laten we eerlijk zijn, lime-groen is lang niet zo hip meer als dat het was en kan dus ook veel potentiele kopers afschrikken.

 

Niet iedereen is gediend van huisdieren, en hoe schattig het ook is, dat de hond zelf de deur open kan doen, de krassen die het achterlaat kan en verkoper behoorlijk afschrikken. En dan hebben we nog niet gesproken over de luchtjes die huisdieren achterlaten.

 

De cliche-appeltaart in de oven en de lucht van verse koffie wordt niet door iedereen onderschreven vooral niet door makelaars. Dat is niet vreemd want wat zou de toegevoegde waarde van het gebruiken van een prijzige makelaar nog zijn? Bedenk je dat luchtjes bij het verkopen van eten / kleding / auto’s veelvoudig gebruikt worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keukenverkopers zijn niet uw vrienden

Keukenverkopers, Meubelverkopers, Autoverkopers ze hebben allemaal hetzelfde doel: zoveel mogelijk verkopen. Waarom? Omdat ze per vaak per verkochte keuken provisie ontvangen.

Als naive koper wordt je al snel overrompeld door de gelikte trucs van deze verkopers. Op het moment dat je bekend met de aanpak van verkopers herken je al heel snel de aanpak die ze hanteren.

Hieronder een lijstje van de trucs die de keukenverkopers kunnen hanteren om u een keuken aan te smeren.

1) Ze zullen zich zo symphatiek mogelijk richting u opstellen, u hebt het idee een goede en speciale behandeling te ontvangen. Uiteindelijk bent een wandelende portemonnee en zal deze verkopen proberen u een zo duur mogelijke keuken aan te smeren.

2) Keukenverkopers bieden altijd korting, er zit een enorme marge op keukens en de verkopers zullen al altijd een behoorlijke korting bieden om u over de streep te trekken. Ze zullen altijd zeggen dat de korting eenmalig is en even op een andere plek overleggen met zijn manager om u nog meer het idee te geven dat u speciaal bent en dat niemand anders een dergelijke korting ontvangt. Dat is niet zo, een dergelijke truuc wordt bij iedereen uitgevoerd.

3) Keukenverkopers zullen ook altijd uw budget willen weten, uiteraard wilt u minder uitgeven dan u maximaal te besteden hebt, maar de verkopers gaan hun best doen om zoveel mogelijk provisie aan u te verdienen. De verkoper zal ook proberen de meest dominante partij proberen te beinvloeden.

4) Extra’s worden ook veel gebruikt in folders en reclame’s om u te lokken, laat u hierdoor niet foppen. Het betreft vaak goedkope dingen waar u eigenlijk niets aan heeft. Vraag uzelf af, als ze zoveel kunnen weggeven hoeveel verdienen ze dan wel niet op een keuken.

5) Op het moment dat u te kennen hebt gegeven dat u interesse hebt in de keuken, zal de verkoper u onder druk proberen te zetten. Zinnetjes “De aanbieding is alleen vandaag geldig”, zullen de revue passeren. De sfeer van gesprek kan ook omslaan, waardoor je je bijna gedwongen voelt om de keuken te kopen. Laat je niet intimideren, zolang u niets tekent is er werkelijk niets wat u aan de keuken bindt.

Wees alert op de bovenstaande zaken en bezoek meerdere zaken indien u van plan uw keuken bij een dergelijke zaak aan te schaffen. Bespreek goed met uw partner dat u enkel gaat informeren en maak goed afspraken over dat u niet direct een beslissing gaat nemen.

Controleer goed de offerte voordat u tekent en vergelijk zeker een aantal offertes. Bekijk goed wat u nodig hebt in uw keuken en laat u geen onnodige zaken aansmeren. Informeer goed naar de specificaties van de keuken wat betreft luchtafvoer, decibel en energieverbruik dat kan verassingen in een later stadium voorkomen.

Als u tijd heeft, en u bent zelf een beetje handig overweeg dan op zijn minst om zelf de keuken te plaatsen en de onderdelen los bij elkaar te shoppen. Dan stopt u het grootste deel van de marge van de keukenverkoper in uw eigen zak, voor een leuke vakantie of iets anders!

Monday, February 18, 2008

Hypotheekrente weer verder omlaag

Indien u op het punt staat een huis te kopen heeft u geluk, de hypotheekrente is
namelijk weer aan het dalen. Wekelijks laten de overzichten lagere percentages zien.

De verlagingen lijken te zijn veroorzaakt door de slechtere Amerikaanse
economie en de teruglopende vraag naar huizen. Hierdoor ontstaat er een heftige
concurrentie tussen de aanbieders. De Postbank biedt aflossingsvrije hypotheken
aan voor 4,1% op basis van vijf jaar rentevast met Nationale Hypotheek Garantie.
Mocht je twijfelen om in te stappen dan is dit een mooi moment...

Rentestanden per 11 februari 2008

Aanbieder

RenteStand

Postbank - VoordeelPlus Hypotheek

4,10%

De Hypotheker - Optimaal Maatwerk

4,10%

SNS Bank - Budget Hypotheek

4,25%

Hypotheekshop - Flexxtra 2

4,30%

Postbank - Voordeel Hypotheek

4,30%

MoneYou - Compleet+ Hypotheek

4,30%

Sunday, January 20, 2008

Hoe vindt je een goedkope keuken?

Als je van plan bent een nieuwe keuken te kopen zijn er verschillende manieren om het aan te pakken. Ben je handig? Dan kun je keuken zelf plaatsen en flink wat besparen op arbeidskosten. Zo niet dan moet je de keuken laten plaatsen, dat kost dan wel wat, maar je kan nog steeds fors besparen op andere onderdelen.

Je kunt je keuken bij een van de bekende keukenverkopers kopen. Vergis je niet over de enorme marges die deze bedrijven maken op het verkopen van keukens, op de startprijs van een keuken zit een marge van ongeveer 60%. Geen wonder dat de verkopers zo aardig zijn! Dus als je besluit om via een bekende keukenzaak je keuken te kopen, onderhandel dan alsof je leven er vanaf hangt! De verkoper zal altijd proberen te achterhalen hoeveel jullie te besteden hebben en dan ook proberen dat volledige bedrag te spenderen, terwijl dit echt niet nodig is. Een andere goede optie is om een showmodel te nemen, hier kun je vaak een behoorlijke korting voor ontvangen.

Een nog goedkopere optie is om je keuken zelf samen te stellen. Hier kun je elk onderdeel zo goedkoop mogelijk inkopen en zo ook de keuken van je dromen samenstellen voor een veel betere prijs. Apparatuur kun je voor stuntprijzen op internet halen, bedenk eerst wat je precies allemaal nodig hebt aan apparatuur en kijk naar de prijsverschillen per merk en specificaties. Als je meerdere of alle apparatuur bij dezelfde webwinkel bestelt bespaar je op verzendkosten en een fikse korting is vaak ook nog mogelijk. Ik heb zelf goede ervaringen met http://www.veiligkopen.nu/. Ga de apparatuur die je wil uiteraard eerst even bekijken bij een keukenzaak.

De indeling van je keuken kun je via handige software die je op internet kan vinden (die van ikea bijvoorbeeld) in kaart brengen. Zo kun je ook bekijken of de indeling van je keuken wel handig is en of alle deuren wel makkelijk openkunnen, of of de wasbak niet te dicht bij het fornuis zit. De kastjes van ikea zijn van hetzelfde materiaal als kastjes van andere keukenleveranciers. Kastjes van MDF of een andere massieve houtsoort zijn een stuk duurder.

Als het huis waar je de keuken in plaatst je laatste huis is, dan kun je de keuken helemaal naar je eigen hand zetten. Mocht je nog van plan zijn om je huis binnen een jaar of 3 – 5 te verkopen dan is het verstandig om voor een courant model te gaan, oftewel een model dat een breed publiek aanspreekt. Informeer bij een makelaar over wat een courante keuken inhoudt. Kies voor luxe materialen (natuurstenen blad) en bekende merken (Bosch, Siemens, Atag,Liebherr) op het moment dat je keuken wilt gebruiken om meerwaarde aan je huis te geven.

Kijk naar het aantal decibel van je vaatwasser, de capaciteit van je afzuigkap en het aantal liters inhoud van je koelkast dit kan veel irritatie in een later stadium voorkomen. Denk goed na over hoe je de keuken wilt gebruiken en hoevel opslagruimte je nodig hebt. Er zijn veel slimme oplossingen om ruimte te besparen.


Investeer flink wat tijd in het uitzoeken van de materialen voor je keuken en je kunt flink wat besparen wat je dan weer aan een vakantie of iets anders plezierigs kunt uitgeven.

Friday, January 18, 2008

Locatie, Locatie, Locatie!



De belanrijkste factoren die een rol spelen bij het aankopen van een huis zijn de factoren die je niet kunt veranderen. Een belangrijk voorbeeld daarvan is de locatie van het huis wat je op het oog hebt. Het fenomeen locatie is opgebouwd uit meerdere elelementen.

Buurt

De buurt waarin het huis ligt bepalen voor een groot deel de prijs van een huis. Belangrijke factoren voor de buurt zijn de faciliteiten die aanwezig zijn in de buurt, de winkels, sportscholen, scholen openbaar vervoer, ligging ten opzichte van uitvalswegen, parkeermogelijkheden de samenstelling van de buurt. Loop eens rond door de buurt, op verschillende tijdstippen en kijk naar deze factoren. Op de site het CBS kun je statistische informatie over de buurt per stad raadplegen. De buurt-functie bij funda kan ook een handig middel zijn hierbij. Als laatste is het niet onverstandig om de bestemmingsplannen en andere gemeentebesluiten van de omgeving te bekijken, hierdoor weet je of er een asielzoekerscentrum, verslaafdenopvang of drukke verkeersaders bij je in de buurt komt in de nabije toekomst.

Populariteit

Een wijk kan op de vreemdste manieren populair worden, huizenprijzen in arbeiderswijken in grote steden kunnen in een korte tijd exploderen als de wijk plotsklaps populair wordt. Dit kan omdat de gemeente een herstelplan is gestart voor de wijk of omdat de huizenprijzen in een andere populaire wijk in de stad te hoog zijn geworden voor een bepaalde doelgroep. Populariteit is moeilijk te meten maar is vaak bij bewoners van een stad of dorp of bij makelaars wel te achterhalen.

Huizenprijzen

De huizenprijzen van andere huizen die te koop staan in de buurt zijn vaak een goede indicator van de kwaliteit van de locatie, bereken bijvoorbeeld de gemiddelde prijs per m2 om er een beeld van te krijgen. Via de site van het Kadaster kun je voor een klein bedrag de verkoopbedragen van de huizen op een bepaalde postcode achterhalen en dat is zeker de moeite waard.

Onderzoek de locatie van het huis dat je koopt goed en voorkom onaangename verassingen na het aankopen!